У ове дане се некада није венчавало.

Међугоспојинци одосно Међудневнице су период од Велике до Мале Госпојине. Срби од давнина сматрају да баш у овом периоду владају посебни закони и строга правила, па добро воде рачуна шта се у овом периоду сме започињати, а шта не.

Мушкарци могу да раде све послове, а женама се препоручује да ових недеља ништа не започињу већ само да заврше започето, јер се Госпојина сматра највише женским празником.

У ове дане се некада није венчавало.

Прочитајте и

Како је Холивуд зарадио на војничкој храбрости Срба?

ПОГОДАК СА 1500 МЕТАРА: Знате ли како је каплар Степан Вуковић усмртио аустроугарског официра?

РЕКЛИ су о славној српској војсци… ПРОЧИТАЈТЕ

Тих дана се по планинама размиле травари који беру лековите траве за зиму. Неки их носе на благосиље у цркву.

Шумадинци сматрају да су у ово време змије најљуће, а у околини Лесковца кажу да се тад Свети Сава договара са зверима где да не праве штету.

Јаја која у ове дане снесу кокоши не износе се на пијацу, нити се користе у исхрани. Она служе само за излегање нових пилића.

Kuća Vuka Karadžića
Wiki Commons

У Херцеговини ове дане зову и Несновица. Обичај је да се тада не разграђују и премештају торови због вукова. Ако тор мора да се разгради, онда то чине тројица мушкараца истог имена. Они носе грађу на другу ливаду,односно место где треба да буде нови тор, а на којем су на Велику Госпојину заболи једну леску и поставили икону Богородице. Испод иконе је стављено мало мрса и цвећа. Кад наступи Несновица, почиње се са градњом. Ако се све уради на описани начин, не треба се плашити вукова.

Прочитајте и:

Историја Србије од 631. године у кратком снимку: Генијални приказ како се српска карта мењала од Свевладовића до данас

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име