Српска православна црква и верници данас славе светог мученика и архиђакона Евплоа.

Свети мученик и архиђакон Евпло био је ђакон у Катани Сицилијској. Цар Диоклецијан послао је у Сицилију војводу Пентагура да уништи хришћане, ако их тамо нађе. Пентагур није нашао ниједног хришћанина јер оно мало што их је било, сакрили су се од гонитеља и нису се изјашњавали о вери.

Тада је неко оптужио Евпла да иде са неком књигом код тајних хришћана и чита им ту књигу. Та књига је била свето Јеванђеље.

Прочитајте и

СЕРГЕЈ БЕХТЕЈЕВ – ОПРОСТИ БАЋУШКА, ОПРОСТИ РОЂЕНИ

Можда нисте знали: Ево разлога зашто се презимена завршавају на “ИЋ”

Пошто су га убрзо извели на суд, обесили су му ону књигу о врат и одвели га у тамницу. После седам дана које је провео у тамници гладујући, предат је на мучење. Када су га тукли гвозденим моткама Евпло је, ругајући се судији мучитељу рекао судији: “Безумниче, зар не видиш да су ове муке за мене као паучина због Божје помоћи? Ако можеш пронађи друге, љуће, јер су ове као играчка”.

Најзад су извели Христовог мученика на губилиште. Тада је свети Евпло отворио свето Јеванђеље и читао је из њега дуго народу. Многи су се обратили у Христову веру, а свети Евпло је посечен 304. године и преселио се у Царство небеско.

Говори се да су његове мошти, које леже у једном селу близу Напуља, чудотворне и да имају исцељивачку моћ.

Извор: Србија данас

Фото: Драчевски крст, Рашо

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име