Пробајте и ви да направите ово јело!

Исхрана је у средњем веку зависила од многих фактора, пре свега од нивоа праизводње хране и друштвене класе о којој се ради. Број врста биљака и животиња, коришћених у исхрани, био је знатно мањи него данас када се са других континената шире нове врсте и развијају сорте и начин производње са већим приносом.

Тако је средњовековни човек био више окренут природи, лову, риболову и коришћењу виће биљних врста из природе уз производњу пољопривредних праизвода.

Прочитајте и: 

Ово су најчешће грешке у спремању кафе: Ево где је свако од нас барем једном погрешио

Брз и укусан рецепт: Здрава ужина са медом!

Наравно, другачије су се хранили сељаци од племства и свештенство.

Сељачка јела су била једноставна, али често укусна, тако да су се нека од њих у традицији одржала до данас у свим крајевима Србије. За разлику од сељачке кухиње која се сачувала само у традицији и ретким забележеним рецептима, властелинска, а посебно монашка је забележена у бројним списима и посебним куварима.

Они су настали и до данас се сасачували у бројним западноевропским самостанима (код нас у списима манастира Хиландара). Они и данас изазивају пажњу и примену у есклузивним националним кухињама.

А ево које је јело било најпознатије! Припремите га и ви!

Вариво од младог боба (Хиландар)-Боб и сочиво (леће) су веома храњиве махунарке које су се у средњем веку далеко више гајиле него пасуљ. Данас су скоро потпуно нестале са наших поља и трпеза:

Прочитајте и

Како су 1944. године у Панчеву стрељали 72 пилота Краљевине Југославије

РЕКЛИ су о славној српској војсци… ПРОЧИТАЈТЕ

Састојци:1/2 кг младог бобовог зрна, главица црног лука,2 кашике уља, со, першун и ловоров лист, мало туцане суве паприке,1/2 кашике брашна

Припрема: На уљу попрзите ситно сецкан лук, затим додајте боб и динстајте док потпуно не омекша. Затим додајте со и поменуте зачине, сипајте пола кашике брашна које се размуте у води, а затим кувајтејош 15 минута. Пријатно

Преузето са: Опанак

Фото: Вики

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име