СПЦ и верници славе Светог Нектарија Егинског.

Као епископ Пентапољски, за кратко време је стекао велики углед и у народу и у Цркви.

Свети Нектарије Егински прославља се у православној цркви и међу њеним верницима сваког 22. новембра. Овом нововековном светитељу приписује се више од 2.000 чуда.

Свети Нектарије Егински је грчки монах који је био настојник манастира на острву Егина поред Атине, којег је сам основао. Рођен је у Силиврији Тракијској 1846. године у сиромашном дому. Замонашио се у манастиру Хиос 1876. године. Као епископ Пентапољски, за кратко време је стекао велики углед и у народу и у Цркви.

За њега говоре да је за живота стално наилазио на људску неправду. Често је био шиканиран и трпео понижења, био је и јак на речима, али благе нарави.

Чуда је чинио, како кажу, и за живота али она су посебно постала видљива након његовог упокојења, 1920. Сматра се да је и сам боловао од канцера. Његове мошти су 20 година остале целе, као да је заспао, пуштајући свето миро, а над њима небројено људи нашло је исцељење, нарочито оболели од рака. На списку болести чије је исцељење по православном веровању помогао су парализа, нервна обољења, обољења бубрега, очију и Паркинсонова болест. Такође су забележена његова чуда у разним несрећама као што су бродоломи, сурвавање аутобуса у провалију, напади ајкула, уједи змија и остали. Верници говоре да им је давао упуте и у сну шта да ураде да би оздравили.

Оно што је за Србе Василије Острошки, за Грке је свакако св. Нектарије Егински

Православни верници из многих земаља одлазе по спас код његових моштију у цркву на грчко острво Егину, али и у манастире у којима се налази део моштију овог чудотворца и исцелитеља, које су расуте по читавом свету. О његовим исцељењима такође сведоче бројне књиге.

Зато се верници данас суздржавају од тежих послова и дан посвећују молитвама за здравље у којима обавезно помињу и име Светог Нектарија Егинског.

У земунском манастиру светог архангела Гаврила налази се икона овог чудотворца која се износи само петком, за вечерње, кад му се служи акатист. Икона је такодје стигла из Светотројичког манастира на Егини, задужбине новопројављеног грчког светитеља.

Молитва прва Светом Нектарију Егинском

О мироточива главо, Светитељу Нектарије, архијереју Божији! У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио. Тога ради дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших. Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави и да се по свој васелени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Србија Данас

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име