Српска православна црква данас празнује дан Преподобне мати Параскеве – Свете Петке.
Ова слава и код Срба веома поштована светитељка је заштитница жена, која је помагала болесне и сиромашне.

Народна веровања кажу да на данашњи дан не сме да се пере веш, да се шије, да се ради тежак посао, поготову то не треба да раде жене.

На Свету Петку, дешавала су се велика чуда. Многи болесни су оздравили на данашњи дан. Зато људи са здравственим проблемима чекају овај празник верујући да ће им славна светитељка помоћи.

На периферији Београда, у Железнику, налази се чудотворни извор велике хришћанске светитељке Преподобне мати Параскеве – Свете Петке. Извор се налази у прелепој шуми која на све стране одише божанским миром и благословом Свете Петке.

Легенда каже да је извор настао као израз захвалности оца, због чудесног излечења своје болесне кћери.

Некада давно баш овом трасом, водио је пут од Остружнице до Београда. Богати и угледни остружнички трговац овим путем често је своју кћер, слепу од рођења водио код лекара у престоницу. На једном од таквих пропутовања, застали су поред извора мало да се окрепе, умију и попију мало хладне изворске воде. Следеће јутро, после буђења кроз плач, девојчица је узвикнула да види светлост.

Ту ноћ у сну трговцу се јавила Света Петка. Као знак захвалности, на том месту богати трговац је уредио извор и поставио мермерну икону Свете Петке. Према предању, чудотворни извори Свете Петке настали су приликом преношења њених светих моштију, из Цариграда, преко Србије, даље путем за Румунију до града Јаши.

На свим местима где је поворка застајала да преноћи, настајао је чудотворни извор са светом и лековитом водом.

СД

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име