Српска православна црква и њени верници 24. новембра обележавају празник Светог краља Стефана Дечанског, односно Мратиндан.

Син краља Милутина и отац цара Душана је по наређењу оца био ослепљен. При ослепљењу, легенда каже, јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу и показао му његове очи рекавши: Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу тих их вратити.

Прочитајте и:

СРЕДЊОВЕКОВНА КЊИЖЕВНОСТ: Деспот Стефан Лазаревић је поред државничких и витешких врлина био један од највећих средњовековних књижевника и песника!

Пет година је провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља, а својом мудрошћу, подвигом, кроткошћу, благочешћем, тпељивошћу и благодушноћу Стефан је придобио не само све монахе него и цео Цариград. Након пет година поново му се јавио Свети Никола рекавши му: Дошао сам да испуним своје обећање.

Након тога, легенда каже, Стефан је прогледао и у част овог светитеља подигао храм Дечански, једно од дивних дела византијске уметности и један од најзнаменитијих споменика негдашњег српског благочешћа.

Свети краљ Стефан са светим Савом и светим кнезом Лазаром чини тријаду “светости, благородства и самопожртвовања” које је народ српски дао. Kао мученик проживео је свој земни век и као мученик скончао 1336. године примивши венац бесмртне славе од Сведржитеља, коме је верно служио.

Дан Светог мученика Стефана Дечанског црно је слово у календару српске православне цркве. Заветни је дан за све оне који болују од очних болести.

У народу постоји изрека: “Свети Мрата, снег за врата”, којом је означен почетак зимског, хладног и снежног периода године. У народу, нарочито источној Србији, постоје интересантни обичаји повезани с овим празником, који, како тврде етнолози, потичу из паганских времена.

По једном, на Мратиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона.

Тако је настало веровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету.

Данас се завршава период Вучијих дана, који су почели на Ђурђиц.

У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Kројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове. Kод старијих људи постоји веровање да, уколико Мратиндан падне у магловито време, зима ће бити променљива. У случају ведрог дана, зима ће бити мразовита и љута.

На овај дан, прославља се и празник Светог мученика Мине.

Stil.Kurir/Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име