Женски манастир Градац подигнут је у част Благовештења Пресвете Богородице око 1275. године на Ибру, код Рашке. Ова средњевековна грађевина изграђена је као задужбина краљице Јелене Анжујске, супруге Стефана Уроша И и мајке краљева Драгутина и Милутина. У народу, ова краљица остала је упамћена као велики српски добротвор, и најдуговечнији владар у средњевековној Србији. Недуго пред смрт је прешла у православну веру, замонашивши се у цркви Светог Николе на Скадарском језеру. Јелена је постхумно проглашена светицом, а њен дан православци славе 12. новембра.

Градац се уздиже на остацима некадашње цркве, на узвишењу у народу прозваном као Петров крш. У време зидања, а за потребе монаха који су били присутни током изградње, подигнута је и малена капела Светог Николе. Сам зелени плато на коме се налази Богородичин храм од давнина је сматран светим местом. Локација на којој се налази, позната је и као Долина јоргована. Наиме, краљ Урош је као дар својој супрузи, наложио да се долина Ибра засади јоргованима не би ли краљицу подсећали на родну Провансу.

Прочитајте и:

Епископ Тихон Шевкунов открива за чим људи највише жале када куцне задњи час

Стилски, Градац одговара архитектури Рашке школе обогаћене елементима готике. Једнобродна грађевина крунисана је куполом, поседује троделни олтар и припрату ширу од главног дела цркве. Утицај готике најприметнији је у преломљеним луковима и орнаментима.

Зидно сликарство манастира је само делимично очувано. Фреска ктиторке, краљице Јелене је и даље видљива, али нажалост ни она није одолела времену. Посебно благо манастира су његове иконе о чијој изради се старају монахиње. Понекада се организују и изложбе икона насталих у иконописачкој радионици. Камени иконостас је очуван у оригиналу, а настао је у време подизања манастира.

Градац чува и мермерни саркофаг намењен посмртним остацима краљице Јелене. У 15. веку услед Турских разарања монаси беже са њеним моштима. Градац је у 16. веку обновљен, али тачно место новог почивалишта моштију никада није поуздано утврђено. Унутар манастира почива и део моштију краља Драгутина.

За Градац се везује манифестација „Дани краљице Јелене“. Свакога маја, а у знак сећања на Јелену Анжујску, одржава се свечаност која обухвата такмичења и витешке игре. Они који обилазе манастир, често свраћају и до оближњег извора познатог по лековитој води, нарочито делотворној код тегоба са очима.

Извор: Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име