У селу Горачићи су, према предању, остале стопе Светог Саве

У селу Горачићи недалеко од Гуче где је најстарија црква у драгачевском крају по предању остале су стопе Светог Саве. Верници, планинари и туристи често обилазе то место.

Отисци стопе Растка Немањића и четири коњска копита по легенди одавно су на обронцима планине Јелице приметили мештани драгачевских села.

Трагове у камену, називају светињом, а бистру и питку воду са извора прикупе у посуде те је и касније данима пију.

– Ту воду не знам да л’ је ко давао на анализу јер та је вода има доста сумпора, осећаће се на кувана јаја, разумеш, нама прија да пијемо. Овце трче само ту да пију воду, прескачу оба потока. Е, сад што то раде ја не знам, значи да је у тој води да ипак има нешто – каже Мирослав Стевановић из Горачића.

stope svetog save

На више места се могу пронаћи окамењени трагови стопала Светог Саве

Легенда каже да је Растка, одбеглог, најмлађег сина великог жупана Стефана Немање стигла очева клетва да се земља под њим пролама, те да су му ноге где год би стао потањале. Зато народ верује да се на више места још увек могу пронаћи окамењени трагови стопала Светог Саве, као што се једно оцртава пред извором на Јелици.

Пред извором застају и планинари и шетачи који често походе јеличке падине, али и намерници које је управо приповедање довело на ту светињу.

– Могу рећи да сам стварно одушевљен јер такав пример извора до сада никада нисам видео, да из стене да кажем излази тако лепа и чиста вода и саме те стопе за које се вежу легенде делују стварно реалистично и није искључено да можда заправо јесте како легенда каже – каже лександар Парезановић из Ивањице.

Недалеко од извора и Савине стопе, у Горачићима је најстарија црква у Драгачеву, која датира из 1807. године и која је под заштитом је државе.

Србија Данас

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име