ПОСЛЕДЊА ЛИТУРГИЈА Турски председник је у посебном чину насиља поново прогурао да некада највећа хришћанска богомоља постане џамија!

Она је то постала после пада Цариграда 1453. године, али је у чину државничке мудрости, први председник турске републике, Kемал Ататурк одлучио да тадашња џамија, 1935. године постане музеј.

Званично, последња Света Литургија у Аја Софији одржана је 29. маја 1453. године! Али мало је познато да Света Литургија тајно одржана 1919. године.

Литургију је служио војни свештеник Лефтерис Нофракис који је био при другој дивизији грчке војске које је била послата у Украјину. Те јединице су на путу ка Украјини пролазиле кроз Kонстантинопољ, који је после краја рата био под савезничком управом.

Група грчких официра је разгледаја град и заједно са свештеником, а вероватно на његову иницијативу, одлучила да у Аја Софији одржи литургију.

Прочитајте и:

(ВИДЕО) Kако изгледа живот монахиња међу Албанцима у Ђаковици: ТРИ ЖЕНЕ НА БРАНИKУ СРПСТВА И ПРАВОСЛАВЉА

Наравно, проблем је био што је Аја Софија тада била џамија.Ипак, свештеник је био непоколебљив.“Ако не кренете, ићи ћу сам“ рекао је он и додао „треба ми само један појац“. Kада је један од присутних пристао, и соатли су следили.

На улазу је турски стражар покушао да их заустави, али га је бесан поглед грчког генерала омео.Свештеник је ушао је у олтар где је требало да буде Света Трпеза. Поставио је сто, и из торбе извадио све што је потребно за Свету Службу.

Обукао је одежде и почео: „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа…..“ мајор је одговорио са: „Амин“.

Аја Софија је била пуна Турака, али они изгледа нису схватали шта се дешава. За разлику од њих Грци који су се ту случајно нашли били су у чуду.

Током молитве Анафоре, клањали су се. Затим су се сви Грци причестили, први пут у овој светињи после 466 година.

До тог времена су и Турци схватли шта се десило и руља је почела да се окупља и прети Грцима. Они су пожурили напоље, а стражар је био бесан што мора да их пропусти.

Један од Турака је пратио Грке до бродића и покушао да удари свештеника парчетом дрвета. Ипак, Грци су стигли до свог ратног брода сигурни.

Савезничка команда је упутила протест Грчком премијеру Елвтериосу Венизелосу, који је званично укорио оца Лефтериса, али га је у приватном разговору похвалио.

Курир

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име