Окамењена шума, јединствен природни феномен, налази се на локацији између манастира Жиче и Матарушке Бање на брду које се зове Лојаник. На само 5 км од Краљева, односно неколико стотина метара од Матарушке Бање, простире се на површини од 15 хектара.

Један је од малог броја таквих феномена у читавом свету, али је готово потпуно непозната становницима Србије. Наслаге и остаци калцификованог дрвета су из времена палеолита, а има наслага старијих и од милион година.

Прочитајте и:

Манастир у Египту, најстарији на свету, чува бројне српске трагове и крсну славу као део српске традиције

У целом свету постоји тек око 30 оваквих налазишта, а у Европи само још пет, у Чешкој, Грчкој, Великој Британији, Украјини и Белгији.

“Камено дрво” изнад Матарушке Бање настало је проласком минералних вода кроз наслаге вулканског пепела, што је током хиљада година довело до тога да се некада живи организам дословце претвори у материју тврђу и од камена.

Локални мештани потврђују причу о посебним својствима овог каменог дрвета уверавајући све посетиоце да коса наоштрена брусом направљеним од овог камена не мора да се дооштрава и по пола дана. Зашто, не знају да објасне.

Камена шума над којом је у међувремену нарасла црногорица и листопадна шума заштићена је одлуком Скупштине Краљева још седамдесетих година, али је њено стање данас у најмању руку катастрофално.

У Каменој шуми нема ни клупе, ни табле на којој би стајало објашњење о каквом се природном добру ради, ни упозорења да тај предео мора да се очува, нити стазе која води до ње. Ничега нема, а то би могла да буде атракција попут Ђавоље вароши.

Камено дрво само по себи делује фасцинантно, тешко је као гранит, а притом има сва својства најобичнијег комада дрвета, на њему су видљиви годови, средиште биљке, сви канали који су хранили стабло. Све је дословце оковано и сачувано у времену, захваљујући, пре свега, силицијуму кога има у минералним водама заслужним за калцификацију. Ово окамењено дрво је заустављено на пола пута да постане полудраги камен, а има индиција да су на овом подручју и таква налазишта.

Околности за даља истраживања отежани су јер на овај локалитет делом полаже право држава, а делом приватни власници.

Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име