Све је чешћи тренд младих у Србији да 14. фебруара прославља Дан заљубљених, иако се зна да се тог датума по православном календару обележава свети Трифун.

Оно што не знају многи који радије хрле за туђим празницима, а од свог наслеђа и традиције беже, јесте да се и свети Трифун обележава као дан у ком се слави љубав. Ево и како!

Осим што се сматра заштитником виноградара и чуварем усева од непогода и штеточина, свети Трифун је и заштитник искрене љубави свих хришћана. Српска православна црква Светог Трифуна обележава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару. Прославља се као „Дан Љубави и Вина”

Обичај је, зато, да се на овај дан исказује љубав неким гестом оној особи до које нам је у животу стало.

Ако планирате да дан посветите вољеној особи тј. партнеру, било би идеално да га обележите уз неко вино и тако уједно прославите нашег заштитника вина и винограда.

Да наши предлози не буду неосновани, ево приче која још од давнина постоји у нашем народу и која потврђује тврдњу о светом Трифуну као заштитнику искрене и чисте љубави:

Према једној народној причи, велики грешник Трифун, који је на души носио 99 људи које је безочно убио, осуђен је на божју казну. Легенда каже да је казне могао бити ослобођен кад пролиста врбов пањ. Трифун је гајио бостан и сваком пролазнику по тој казни давао по лубеницу. Међутим, кад се једног дана неки пролазник, журећи, није осврнуо на Трифуна и његов поклон, Трифун појури за њим и врло бесан и увређен, удари га лубеницом и убије.

Очајан јер је убио стотог човека, врати се, кад оно – пањ пролистао! Наиме, човек кога није могао да заустави хитао је да покуди девојку пред удајом. А то је, по народном схватању, неопростив грех, те се ово убиство Трифуну није могло узети за зло. Тиме су му сва претходна недела опроштена.

Ипак, у Србији је највише оних који ће Трифундан прославити са својим најмилијима, као крсну славу, и на тај начин поделити свеопшту љубав са сваким драгим гостом.

А ви, који нисте свечари и не идете у госте, имате идеалан повод да некога подсетите колико га волите!

Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име