Необично име

У српској традицији име је било нека врста заштитног знака, са собом је носило магијске моћи те се сматрало да у породици у којој много деце умире, име које у себи има корен вук, заштитиће онога ко га носи- те су се давала имена Вук, Вукан, Вукашин… Наиме сматрало се да су вукови – животиње којима су приписиване одређене натприродне моћи – кумови деци са именима у чијем се корену налази име вук.

Прочитајте и:

Историја Србије од 631. године у кратком снимку: Генијални приказ како се српска карта мењала од Свевладовића до данас

Већ вековима у Србији важи традиција да су мушка деца пожељнија. Многи очеви себе сматрају несрећним ако немају мушке деце: Добити наследника значило је добити сина.

Српска ношња, Wikimedia Commons

О овоме сведочи име једне београђанке: У њеној породици рађала су се само женска деца. Она је била четврто женско дете по реду, те је због тога и понела необично име: Стадија. Име Стадија у свом корену носи реч стати, па је ово име носило значење- да стану женска деца. 

Народно веровање се, у овом случају обистинило, те се у Стадијиној породици родио и син.
Међутим, и без обзира на “магијску” моћ имена које је најмлађа кћерка понела, мушка деца нису се одржала у овој породици.

Стадија је зашла у седму деценију живота, те је и бака два унучета, којима није проблем да изговоре њено необично име. Иако име има врло необично значење, Стадија га са по носом носи, те тако чува и негује нашу традицију.

Извор: Опанак, Шајкача

Фото: Bojana Wiki PG

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име