Због своје велике “огњене” љубави према Христу и због тога што је мучена огњем, Свету мученицу Марину називамо Огњена Марија. У народу је заступљено веровање да се на Огњену Марију ништа не ради јер као што свети Илија спаљује громом, она спаљује огњем. У народном предању чувају се примери о ватри која је у вреле празничне дане спалила жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Света мученица Марина родом из Антиохије Писидијске од незнабожачких родитеља. Тек у својој 12. години чу Марина за Господа Исуса Христа, како се оваплоти од пречисте Деве, како многа чудеса створи, крсну смрт прими и славно васкрсе. Њено младо срце распали се љубављу према Господу, и она се заветоваше да се никада неће удати јер је желела свом душом пострадати за Христа и крстити се у крви мучеништва.

Њен отац то није прихватио и одрекао се ћерке због вере. Када је намесник царски Олимврије сазнао да је Марина хришћанка, пожели да узме за жену. Када Марина то одби, он јој нареди да се поклони идолима на шта Марина одговори “Нећу се поклонити ни принети жртве бездиханим и мртвим идолима, на дам њима оне части које припадају Творцу моме”. Тада је Олимврије стави на љуте муке, па је сву рањену и крваву баци у тамницу. У тамници Марина се мољаше Богу, и после молитве јави јој се најпре ђаво у виду страшне змије, која обзину главу њену. Но када се она прекрсти змија се распуче и ишчезе.

Прочитајте и:

СНАЖНЕ ВЕЗЕ СА РУСИЈОМ: Зашто се Карађорђе вратио у Србију 1817. године?

Тада је облиста светлост небесна, и њој се учини да изчезоше зидови тамнице, заједно са кровом, и крст се јави блистав и вискок, а на врху крста бела голубица, од које дође глас: “Радуј се Марина, разумна голубице Христова, кћери Сиона вишњега, јер приспе дан твога весеља.” И Марина би исцељена силом Божјом од свих рана и болова. Безумни судији мучаше је и други дан у огњу и у вод, али Марина све претрпи као у туђем телу. Најзад је осуди на посечење мачем. Пред саму смрт јави јој се Господ Исус Христ са анђелима.

Посечена беше у време цара Диоклецијана, но душом и силом оста у животу и на небесима и на земљи.  Једна рука Свете Марине налази се у манастиру Вартопеду у Светој Гори. У Албанији, на планини Ланга изнад Охридског језера налази се манастир Свете Марине са једним делом њених чудотворних моштију. Многобројна чудеса дешавала су се и дешавају се у овом манастиру, којих су сведоци не само хришћани него и муслимани. Толико поштовања имају Турци према овој светињи, да никада нису хтели дирнути нити у светињу нити у имовину овог манастира.

Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име