У Загребу је умро након дуге болести Томислав Мерчеп (69), осуђени ратни злочинац који је због недела над српским цивилима био осуђен на седам година затвора.

Судило му се због убиства Срба које су починили припадници јединице која је носила његово име, а никада до краја није разјашњено да ли су деловали по наредбама Мерчепа или више власти. Мерчеповци су сурово убили породицу Зец, ликвидиравши Михајла и Марију и њихову тада дванаестогодишњу кћерку Александру.

Због наводних процедуралних грешака Мерчеповци су прво ослобођени, а у поновном суђењу проглашени кривим. Када су о овом стравичном догађај почели да пишу хрватски медији, то је изазвало је реакције међународне јавности која је вршила притисак да се суди и Томиславу Мерчепу.

Мерчеповци су урадили и бројне злочине у Пакрачкој пољани где су убили најмање 40 особа. О томе је сведочио један од бивших припадника те злочиначке јединице, а оптужница против Мерчепа подигнута је тек 2011. године.

Испитани су бројни преживели сведоци који су детаљно описали како је деловала јединица под заповедништвом Томислава Мерчепа и која су све мучења прошли српски цивили. Описан је и пут који је Мерчеп прошао деведесетих година, да би једно време био и саветник бившег министра унутрашњих послова Хрватске Ивана Векића.

Упркос настојањима многих из тадашњег хрватског политичког врха да заштите Мерчепа, оне је на крају осуђен, али је велики део затворске казне провео у бањи на лечењу. Кандидат на председничким изборима у Хрватској Мирослав Шкоро је изјављивао да би га, ако постане шеф државе, помиловао.

Новости

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име