Живео је и радио у Фрацуској

Владимир Величковић већи део своје каријере провео је у Француској где је одликован највишим француским одликовањем за културу, „Цоммандеуер де л ордредес Артс ет дес Леттрес“ и витешким орденом Легије части.

Завршио је Архитектонски факултет у Београду. Од 1962. до 1963. године био је сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића у Загребу. Сели се у Париз 1966. године. За професора на Éцоле Натионале Супéриеуре дес Беауx-Артс у Паризу је изабран 1983. године и на том месту остаје до 2000. За члана Српске академије наука и уметности изабран је 1985. године.

Одликован је највишим француским признањем из области културе и уметности, Цоммандеур данс л’ордре дес Артс ет дес Леттрес. Изложбе приређује од 1951. године. Излагао је у већем броју земаља Европе и Америке.

Изабран је 7. децембра 2005. за члана француске Академије лепих уметности (франц. Ацадéмие дес беауx-артс) у одељењу за сликарство. Један је од десет академика овог одељења, на позицији бр. 7. која има историју дугу два века. Први је Србин члан ове Академије, док је у сродној Француској академији наука за дописног члана изабран академик Иван Ђаја, 1956. године.

У априлу 2007, Величковић је одликован француским Орденом витеза легије части. У мају 2013. године је имао изложбу у Галерији САНУ, у истој галерији имао је изложбу 2002. године. На изложби из 2002. мотиви су били везани за гавране који су на земљи, а 2013. за гавране који су полетели.

Извор: Блиц; Фото: Јутјуб принтскрин

Прочитајте и

10 ДУЖНОСТИ СРПСКИХ ЂАКА ИЗ 1910. ГОДИНЕ: Деца су се васпитавала да, пре свега, буду добри људи!

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име