Да ли ће ова криза бити јача од ЕУ?  Европска унија имала је сјајну прилику да демонстрира јединство и солидарност али лидери блока нису нарушили традицију.

Пандемија коронавируса је жалосно подсећање на то колико је европски блок фрагментиран и слаб скоро 30 година након свог оснивања. Искусне потешкоће уопште нису зближиле земље. Супротно томе, постали су извор неслагања.

До сада је миграциона криза био јасан пример европске поделе али пандемија ју је засенила. У овим околностима, лидери Европске уније морали су да се уједине ради заједничке победе над смртоносним вирусом. Уместо тога, годину дана након избијања пандемије они се у неверици загледају у екране неефикасне видео конференције. Свака тема постаје узрок спорова и неслагања. Није ни чудо што је аустријски канцелар Себастијан Курц прошлог месеца говорио о томе шта се дешава у њиховој „чаршији“.

Пандемија је такође довела до локалних криза у појединим земљама ЕУ. Италијански премијер Конте био је приморан да поднесе оставку јер се није могао носити са економским последицама кризе. Чешки премијер Андреј Бабиш отпустио је свог министра здравља, а у Словачкој је због неслагања око испоруке руске вакцине Спутњик В, Игор Матовић поднео оставку на место шефа владе.

Прочитајте и:

„ЕВО ВАМ ЧЕТНИЦИ“ Усред дана срушили споменик у Вуковару! (ВИДЕО)

Можете бескрајно кривити некога другог за оно што се догодило. Можете покушати да кривите Кину за ширење КОВИД-19. Можете кривити Путинов режим за злоупотребу дипломатије вакцина, а фармацеутске компаније за неиспуњавање уговора. Али сама ЕУ је посејала семе ове кризе и сада убире користи.

Наравно, земље блока заиста су постале жртве одвојених догађаја заједно са другим земљама широм света. У исто време, коронавирус је претекао Европску унију, који није имао ни јединствену здравствену структуру. До сада ово издање има национални карактер. Европска агенција за лекове – регулаторно тело од чијих одлука сада зависи судбина милиона – утонула је у бирократију. Многе земље које нису чланице ЕУ одобриле су вакцине као одговор на ванредне ситуације. Али ЕМА следи стандардни поступак издавања дозвола за лекове.

Колебање агенције је изашло на видело чак и када су нежељени ефекти вакцине против АстраЗенеке почели да воде до смрти. Стручњаци из болнице на Универзитету у Ослу потврдили су везу између појаве крвних угрушака и вакцином.

Према шефу стручне групе професору Андреу Холмеу, крвни угрушци су вероватно повезани са снажним имунолошким одговором на лек. У вакцинисаним организмима почињу да се производе специфична антитела која активирају тромбоците и изазивају стварање крвних угрушака. Притом су антитела испрала тромбоците из крвотока што објашњава крварење.

„Ништа осим вакцине не може објаснити зашто смо добили такав имуни одговор“, рекао је Холме. – У историји ових пацијената не постоји ништа што би могло да га изазове. Сигуран сам да је то због ових антитела и не видим други узрок за њих осим вакцине “.

Прочитајте и:

Милови хулигани ломили, палили и псовали ђаке на верској и националној основи!

Ова информација појавила се пре скоро месец дана. Али није прошла недеља откако је ЕМА званично препознала проблем. Наравно, стручњаци агенције могу се разумети. Њихова пресуда довела би и на крају довела до смањења употребе лека АстраЗенека који је чинио велики део залиха вакцина у ЕУ.

Истовремено, званичници настављају углавном политизоване спорове око снабдевања руског лека Спутњик В. Да ли је морални аспект сарадње са Кремљем важнији од живота грађана? Словачке власти вероватно тако мисле јер одбијају да користе чак и ону серију руске вакцине коју су већ купиле.

ЕУ је направила још једну грешку, пише Раф Касерт за Ассоциатед Пресс. Није узео у обзир све потешкоће повезане са производњом и дистрибуцијом тако осетљивог производа као што је КОВИД-19 вакцина. Као резултат тога док су неке земље размишљале о логистици, постижући велику брзину и велике количине испорука, ЕУ се усредсредила на клаузуле одговорности у уговору.

Природа садашње кризе разликује се од претходних али ЕУ се изнова суочава са истим препрекама: оптерећујућом бирократијом, бесмисленим одлагањем због правних и техничких спорова и препиркама између политичара који личне интересе стављају изнад општег добра.

Патриот

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име