Музеј града, који је Степину кућу ставио под окриље својих програма, набавио је и поставио уређаје са одвлаживање ваздуха.

Санација родне куће војводе Степе Степановића у вождовачком насељу Кумодраж, по свему судећи неће почети ни ове године.

Ипак, предузете су неке ургентне мере како би се колико-толико зауставило њено даље пропадање.

Музеј града, који је Степину кућу ставио под окриље својих програма, набавио је и поставио уређаје са одвлаживање ваздуха, како би се зауставио проблем са влагом.

Осим тога, врата куће затварају се за посетиоце у складу са временским приликама, како родно тле славног војсковође не би додатно „подрхтавало“.

– За почетак смо пробали да решимо проблем влаге. То нису обични одвлаживачи за кућну употребу, већ за овакве просторе – каже Јелена Медаковић директорка Музеја града.

Прочитајте и:

“ПОРОДИЦА ЈЕ ТЕМЕЉ СНАГЕ И ДУХА НАРОДА!“ Зашто заборављамо речи доктора Милана Јовановића Батута кога данас највише спомињемо?

Медаковићева је нагласила да су конзерваторски радови врло спори и да ће они бити реализовани у складу са мерама Завода за заштиту споменика.

– Ове године је у плану израда техничке документације, тако да санација неће почети током ове године. Ипак, потрудићемо се да ове године завршимо пројекат, али који је рок за завршетак не можемо да кажемо, јер о томе не одлучујемо – рекла је Јелена Медаковић.

С обзиром на то да, како каже директорка Музеја града, кућа није небезбедна за посетиоце, већ следеће недеље када временски услови дозволе, поново ће бити доступна за посете:

– Имамо водича, а чекамо и да се епидемиолошка ситуација поправи, а и да школе почну да организују туре. Засад смо предузели оно што смо ми могли као установа.

Иако је реконструкција родне Степине куће рађена 2014. године, у међувремену је прилично пропала. Жижак је напао дрвене греде, а у просторије куће, у које је Степа провео прве дане свог живота, од којих је једна сачувана у оригиналу, увукла се влага.

Последњом санацијом није урађена хидроизолација већ је само сређена спољашњост.

Средином октобра потписан је уговор којим је објекат уврштен у сва текућа и инвестициона одржавања стручне конзерваторске службе Музеја града.

SD/Novosti.rs

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име