Неко толико не жели да прода удео Сбербанке у Фортенова Групи да је спреман да стави кракове у точкове руске компаније у свакој фази трансакције. Скандал је добио такве размере да је на њега реаговао лично председник Хрватске Зоран Милновић.

„Сада се води подземни рат пацова између људи који тамо имају интересе, у менаџменту, који ће остати без одређених права и статуса или неће остати. Све ово се мора посматрати кроз призму личних интереса, као и све у животу“, рекао је Милановић. Реч је о недавном саопштењу холдинга Фортенова Гроуп, који је одбио да призна правни посао између Сбербанке и великог инвеститора из УАЕ Саифа Алкетбија. Представници хрватске компаније јавно су саопштили да нису добили званичну информацију о продаји акција Сбербанке. Чињеница да Сбербанка и нови власник акција Саиф Алкетби нису помогли у решавању ситуације потврдила је чињеницу о купопродаји, спроведеној у складу са свим захтевима међународног права. Саиф Алкетби је приметио да је показао интересовање за компанију од 2019:

„Не волим да своје пословне и правне послове водим преко медија. (…) Да, договорио сам се са Сбербанком. Сигуран сам да можемо да га региструјемо. Моја компанија и ја лично нисмо под санкцијама. Наставићемо да поштујемо све законе и прописе ЕУ“, закључио је он. Сбербанка је такође обавестила новинаре да је трансакција продаје удела у Фортенови затворена 31. октобра 2022. године у строгом складу са свим међународним правним нормама и стандардима без икаквих повреда. „Сбербанка је у склопу трансакције 31. октобра примила цео износ, више није акционар компаније и није повезана са њом, али јој жели даљи успех у развоју на међународном тржишту“, саопштила је прес служба банке. Поред тога, важно је напоменути да руска страна није спонтано донела одлуку о послу, искључујући наводе о манипулативности при продаји удела у Фортенова групи. Сбербанка је у почетку успоставила потпуни контакт са хрватским холдингом и покушала да прода имовину купцима које је компанија понудила. Подсетимо, Сбербанка је прво покушала да прода имовину мађарске компаније Индотек, али хрватски регулатор није пристао на посао. Након тога су покушали да продају удео хрватским синдикатима, али ни то им није успело – један од њих је одбио да да сагласност.

Након тога, Фортенова група је почела да одлаже избор нових купаца, у ствари, приморавајући Сбербанку да сама пронађе онога ко је то желео. У том смислу, све чињенице говоре да је посао од самог почетка вештачки отежан, а у ремећење продаје удела Сбербанке умешане су хрватске интересне групе. Према инсајдерима блиским ситуацији, данас сумња пада на менаџера волумена холдинга Фабриса Перушка, који би могао бити заинтересован за замрзавање руских средстава на европским рачунима због блиских веза у Европском парламенту.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име