Маринос Рицудис, некадашњи капетан грчке морнарице који је храбро одбио да учествује у војним активностима током агресије НАТО агресије на СР Југославију, 1999. године, због чега му је и суђено пред војним судом, добио је улицу у Нишу, а слику табле са својим именом Рицудис је објавио на Фејсбуку.

Овај невероватно храбар Грк испод табле са својим именом је на српском језику, на ћирилици, написао, „живот има много путева“.

Подсетимо, влада Грчке одлуцила је 1999. да фрегату „Темистокле“ са ознаком D221 упути у Јадранско море, али се Рицудис тада оглушио о наредење и вратио брод у луку уместо да уплови у Јадран. Рекао је „као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ“.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на две и по године затвора. Притвором се, нажалост, нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе. Суђење су пратили бројни протести, а стотине Грка је долазило испред суда да би га поздравило у тренутку када га војна полиција уводи или изводи из суднице. Рицудис је на судења долазио насмејан.

Свети архијерејски синод Српске православне цркве је одликовао Рицудиса, на предлог патријарха српског Иринеја, а митрополит црногорско-приморски Амфилохије га је контактирао како би му то саопштио.

На свечаности у згради Патријаршије Српске православне цркве у Београду, 23. јануара 2018. године, уручен му је Орден Светог цара Константина.
  • Рицудис је био у ситуацији да учествује у срамном нападу на нашу земљу 1999. године. Као командант војног брода стигао је у Јадранско море, али му савест није дозволила да испуни оно што је био дужан да учини – рекао је патријарх Иринеј приликом уручивања одликовања, док је Рицудис рекао да је то за њега велика част.
  • Велика је част што примам признање од вас – часних и храбрих, од моје православне браће која никад нису престала да штите и чувају своје светиње и света места. Све жртве српског народа, традиција, предање, православље и српска култура били су најзначајније надахнуће за мене

У београдском насељу Дорћол постоји мурал са ликом капетана Рицудиса и његовим речима како као православац не може учествовати у нападу на братски народ.

Р. К.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име