СТРУЧЊАК за безбедност Џевад Галијашевић упозорава да постоји реална опасност од терористичких напада на православне светиње на Косову и Метохију, а да терористе својим изјавама подстичу приштинске власти.

Он каже да су Дечани, Пећка патријаршија и остале православне светиње и гробља на Космету сведоци колико су Срби и православље утемељени на том простору и да других организованих религија тамо вековима није било, што их чини објектом напада оних који граде „косовски идентитет“ и реалном метом терориста.

– Опасност од терористичких напада је апсолутно реална. Овде локална власт, било да је то Рамуш Харадинај, Хашим Тачи или Аљбин Курти, стимулише то. Изјаве који они дају подстичу терористе на то – рекао је Галијашевић.

Он сматра да српски народ на Космету и српска баштина немају бољу заштиту од Кфора, који је преузео одговорност испред УН.

– Не видимо намеру западних сила да испуни део Резолуције 1244 који говори о повратку одређених полицијских и војних снага Србије на то подручје. Дакле, најбоља би заштита била да дође полиција и војска Србије, али то у овом моменту није реално. Без Кфора би Срби, у ствари, били осуђени на притиске, терористичке акције и били би присиљени на расељавање – рекао је Галијашевић.

Он је истакао да су напади на православне светиње у ствари напади на Српску православну цркву, а посредно напад на цели народ и државу.

Галијашевић наводи да је као младић и учесник једне од омладинских акција био сведок насиља над Србима и свега српског на Космету 1981. године, те да је тада формулисао свој лични и политички однос у вези са Косметом.

Прочитајте и:

МАРИЈА ЗАХАРОВА: “Америка треба сама себи да уведе санкције због Југославије”

Он подсећа да су терористи тада дигли у ваздух Хотел „Гранд“ у Ајвалији, која је шест, седам километара удаљена од Приштине.

– И онда када су полицијске и војне снаге обезбеђивале то место дешавало се паралелно силовање монахиња, рушена су православна гробља и тежиште активности се опет преместило на православне светиње – указао је Галијашевић.

Он истиче да ни тада, када је тамо проглашено ванредно стање, неколико корпуса није могло да заштити простор од „атавистичког и племенског набоја који су имали Албанци“.

Према његовим ријечима, све што се данас дешава на Космету везано је за Немачке или америчке интересе који Албанци реализују.

– Понакад су ти интереси сукобљени само око примата појединих сила. Дакле, када одређене мировне процесе покрећу Американци, Немци знају то минирати подршком за круте ставове, када Немци притисну Бриселским споразумом, тада Американци дају подршку Куртију, Харадинају или Тачију да минира договоре – оценио је Галијашевић.

Он је нагласио да се увек као резултат оваквих распада могућих договора и преговора у позадини дешавало насиље.

– Сетимо се погрома када је 100.000 људи буквално померано из својих кућа. Та претња дефинитивно постоји и могу разумети забринутост председника Србије Александра Вучића који преговара у ствари са Западом. Он преговара са Немачком и Америком, премда ми видимо да он преговара са Приштином – рекао је Галијашевић.

ИЗВОР novosti

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име