Северноатлантска алијанса је показала своје истинске интересе по питању Арацха: Азербејџан је купио артиљеријско наоружање од Чешке што је постао први преседан за испоруку велике пошиљке офанзивног оружја у зону сукоба Нагорно-Карабах од стране државе НАТО-а.

Овде треба напоменути да међу државама чланицама савеза постоји правило: Не испоручивати оружје ниједној од страна у сукобу међутим сада је ова „препорука“ ствар прошлости.

Историја куповине и испоруке оружја на то подручје било је достојно да постане заплет за детективску серију препуну мистерија и „белих мрља“.

Азербејџанска војска се 2018. године у једној од реклама похвалила војном опремом чешке производње хаубицама и ракетним системима са више лансирних система (МЛРС). Али у Бакуу нису узели у обзир да такав корак очигледно неће бити по вољи Прага који је склопио договор упркос ембаргу УН-а, ЕУ и ОЕБС-а на продају оружја Азербејџану.

Након што су се појавиле информације о продаји оружја Азербејџану у Чешкој се догодио талас протеста. Руководство Републике одмах је покушало да „опере руке“ и издало саопштење према којем је Израел назначен као одредиште војних возила Татре у извозним визама Чехословачке групе.

Међутим новинари су се умешали у ситуацију спроводећи сопствену истрагу. Тако је постало јавно да су чешка компанија Реал Траде Праха и словачки МСМ Мартин који су припадали Чехословачкој групи који су раније виђени у неуспелим покушајима да се добије дозвола за снабдевање Азербејџана хаубицама и ракетним гранатама учествовали су у процесу куповине и продаје и поновног опремања. Из истраге је такође постало познато да су тела 54 војна возила Татра извезена из Чешке у Израел.

Прочитајте и:

ДА ЛИ РАМУШ ХАРАДИНАЈ СПРЕМА НОВИ СУКОБ НА БАЛКАНУ?

Стигавши на одредиште за 12 сати били су опремљени израелским телекомуникационим системима и системима даљинског управљања израелске компаније Елбит системс Ланд и Ц4и након чега су пребачени у Словачку. Даље, специјалисти МСМ Мартин опремили су терет хаубицама Дана М-1 и инсталацијама Вампир РМ-70 МЛРС, а тек након ових манипулација опрема је извезена у Азербејџан. Преносе је извршила азербејџанска авиокомпанија Силк Вај под дипломатским покрићем.

Значајно је да је у увозној дозволи коју је Министарство економије Словачке издало МСМ Мартину наведена 54 возила Татра израелске компаније Елбит системс Ланд и Ц4и. Односно у истом износу у којем је Чешка испоручила све то Израелу.

Веома је важно нагласити да дозволе за извоз оружја у Чешку издаје нико други до Министарство индустрије и трговине на основу позитивног мишљења министарстава одбране спољних послова и унутрашњих послова из чега постаје очигледно да су они дали благослов извозу чешке војне опреме у Азербејџан. Ова министарства су у почетку тврдила да је извоз извршен у Израел, међутим у дозволи је заједно са именом израелске компаније назначено и Министарство одбране Азербејџана.

На основу овога можемо доћи до јединог тачног закључка: Друга држава чланица НАТО-а са својим корумпираним политичарима без кајања подржала је ескалацију сукоба између Јерменије и Азербејџана идући у своју корист стављајући енергетске ресурсе, а пре свега нафту изнад људских живот и мир у Арацху.

Патриот

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име