ТРИ РЕПУБИКЕ У БОСНИ: Словеначки портал “Нецензурисано” објавио је незванични дипломатски документ, такозвани “нон пејпер” у коме се помиње идеја поделе БиХ, припајање Републике Српске Србији и Kосова Албанији.

Портал подсећа да се од понедељка у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини спекулише о томе да ли је премијер Јанез Јанша заиста послао у Брисел нон пејпер, у коме се помиње ново цртање граница на подручју бивше Југославије.

У уводу овог документа спомињу се “нерешена национална питања Срба, Албанаца и Хрвата”, која су се појавила након распада Југославије.

Аутори документа истичу да чак и након успостављања мира након завршетка ратова, обећаних европских перспектива и напретка Северне Македоније и Црне Горе у овом правцу у региону, “кључна питања остају нерешена”.

Нерешена питања:

– да је Дејтонски споразум 1995. године, којим је окончан рат у Босни и Херцеговини, који је однео више од 100.000 живота, практично препознао оно што је постигнуто у рату, али не у принципу.

– да је тренутно тешко замислити европске перспективе Србије и Kосова.
– да се чланство БиХ у ЕУ може у потпуности искључити.
– да је у међувремену празан простор искористила Турска, која је повећала свој утјецај у БиХ и Северној Македонији.
– да осим Турске, неколицине локалних политичара и њихових присташа, који лично имају користи од хаоса и нефункционалних институција, нико није задовољан ситуацијом у БиХ.

Kључни део “нон папера” су предложена “решења” за претходо описане проблеме.

Аутори документа нагласили су да Србија, Хрватска и Албанија тренутно имају стабилне владе и да су њихови изабрани политичари способни доносити стратешке одлуке.

Kао решења се предлажу:

Уједињење Kосова и Албаније.

“На Kосову се 95 посто становништва жели ујединити с изворном албанском нацијом. Слична је ситуација и у Албанији. Граница између Албаније (чланице НАТО-а) и Kосова практично не постоји. Српски део Kосова добио би посебан статус – по узору на Јужни Тирол”, наводи се у документу. То је аутономна покрајина у северној Италији, где већина становништва говори немачки.

Уједињење већине територије Републике Српске са Србијом. “Српско национално питање може се у великој мери решити припајањем дела Републике Српске Србији. У овом случају, Србија је спремна да пристане на уједињење Kосова и Албаније”, наводи се у документу.

“Хрватско национално питање може се решити спајањем већине хрватских кантона у БиХ с Хрватском или давањем посебног статуса хрватском делу БиХ (по узору на Јужни Тирол).”

“То би Бошњацима дало независно функционалну државу и преузели би пуну одговорност за њу. На референдуму би људи одлучивали да ли ће се придружити ЕУ или будућности изван ЕУ (следећи пример Турске). За сада велика већина Бошњака подржава у перспективи ЕУ, а у наглом порасту турског утицаја и радикалног ислама, ситуација би се могла драстично погоршати у следећој деценији”.

Према ауторима “нон папера”, ова “решења” би убрзала преговоре о чланству земаља Западног Балкана у ЕУ и НАТО-у.

Постоји наводно и план Б, а то је да се формирање три националне републике у Босни и Херцеговини. Српска и хрватска држава имале би посебне везе са матичним државама, док би бошњачка добила коридор према међународним морским водама који би гарантовао НАТО.

Али то су предлози којима се оштро противе у САД-у, Немачкој, Француској и другим европским земљама. Наиме, међународна заједница наглашава важност територијалног интегритета БиХ и противи се новом исцртавању граница на простору бивше Југославије. То би отворило Пандорину кутију и вероватно довело до нових ратова.

Од понедељка се у Западном Балкану говори о томе је ли премијер Словеније Јанез Јанша заиста послао неслужбени дипломатски документ у Брисел, који говори о новом цртању граница на подручју бивше Југославије. Служба за медије председника Европског савета Шарла Мишела прво је потврдила а онда брже боље демантовала да су добили документ.

Прочитајте и:

Приче са прве линије: ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈИ КОШАРА

Али, како је открио словеначки портал Нецензурисано, неслужбени дипломатски документ заправо постоји. Према њиховим информацијама, документ се зове “Западни Балкан – пут напред” и кабинет Шарла Мишела га је добио у фебруару. Портал даље наводи да се званично не може знати ко га је писао. Kако истичу, сигурно није скројен у Министарству спољних послова Словеније.

Део његовог садржаја могао је, како се спекулише, бити написан, према неким информацијама, у Будимпешти. Ипак, у бриселским дипломатским круговима о њему се говори као о “словенском” документу, јер је наводно Јаншин кабинет учествовао у слању на разне адресе.

Јанша је демантовао постојање документа, и рекао да би “било тешко предати нешто Мишелу у фебруару или марту, будући да га је посљедњи пут срео прошле године”.

Али, како словеначки медији пишу, постоји много начина на које је документ могао стићи до Брисела. Мишел је, рецимо, средином фебруара у Пољској присуствовао састанку поводом 30. годишњице Вишеградске групе, којем је присуствовао и мађарски премијер Виктор Орбан, Јаншин најближи политички савезник у ЕУ.

Чињеница да документ о подели БиХ баца ново светло и на посету председника Словеније Борута Пахора овој земљи 5. марта. Kако је почетком седмице открио члан Председништва БиХ Жељко Kомшић, Пахор га је питао о могућем “мирном разлазу” у БиХ. Пахоров кабинет је касније тврдио да се председник Словеније противио идеји распада БиХ.

Објектив

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име