Тужни саборе, ожалошћени народе, млада, слободна Црна Горо… Надао сам се да ће Амфилохије сахранити мене, била је то велика част за сваког кога је сахрањивао протеклих 30 година и томе се свако надао, али је небо одлучио да ја сахраним и опростим се од њега, а знам да нећу моћи као што би он мене – рекао је Бећковић.

– Дуго је Бог бирао и чекао онога ко је доследан да се придружи овом великом празнику – додао је он.

– Два света Петра Петровића су сада две живе стене на које се ослања митрополија СПЦ, а трећа, најтврђа стена био је и остао митрополит Амфилохије Радовић, а сва тројица нису били мање верни Христу од апостола Петра. Апостол Петар се Христа одрекао три пута, а наше две стене нису једном – рекао је Бећковић.

– Амфилохије се родио на Божић и добио је име Ристо, а знамо да наш народ Христа зове Ристос, Амфилохије је песник, и као такав био је способан да створи дело поезије од Црне Горе. И како је написао Иво Андрић, песнику и његовом делу ни људи ни време не могу ништа, а само ситне душе и њихова лоша дела поништава – рекао је Матија Бећковић.

Прочитајте и:

Пешице прешао 12 километара: Старац од 95 година на сахрани митрополиту

– Данас почиње нови, вечни живот Амфилохија, а нема ни бољег места ни правог времена за такву улогу. Он је потврдио своју улогу у овом животу, Бог га је позвао у прави час, да га је позвао на небо раније, не би ваљало, позвао га је на небо да учини више и за свој народ и своју цркву. Нова Црна Гора почиње од А, зато смрт ником није пала лакше него њему, зато лежи овако спокојан, зато ми плачемо, а он се на небу смеје. Како је свети Ђорђе убио аждају, тако је Амфилохије убио корону не само као вирус, него као вирус братске мржње – рекао је Бећковић.

– Амфилохије је потпалио ватру и убацио варницу у груди Црне Горе. Организовао је литије и настао је поклич који се никада нигде није чуо „Не дамо светиње“ – рекао је Бећковић.

– И већ видимо како га, како га греле светитељи! Срећан пут, кажемо му ми, а на небу дочекују са, добро нам дошао Амфилохије – завршио је своју беседу овим речима Матија Бећковић.

SD

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име