Србија мора да престане да се меша у уређење других држава у региону, у Босни и Херцеговини, Црној Гори и на Косову, иначе ће увек бити проблема на Балкану. Ми желимо да са свима сарађујемо. Ми смо мала земља, али имамо много пријатеља на које се можемо ослонити, а и они могу на нас – изјавила је Гервала.

Она је рекла да без обзира на све што је Србија урадила током сукоба, Косово је спремно да пружи руку и да ради на међусобном признању.

Гервела је рекла да је нова косовска влада добила поверење грађана који желе да се на Косову успостави владавина права и борба против корупције.

Она је додала да се Косово бори против пандемије коронавируса и том приликом је захвалила онима који им у спровођењу мера и тој борби помажу.

Косовска „министарка спољних послова“ је нагласила да је Косово фокусирано на интеграцију у Европску унију и НАТО.

– За многе од нас је то радост, јер тежимо да будемо члан УН у блиској будуц́ности јер смо сви заједно за заједничку будуц́ност на овој крхкој планети. Заједно смо са Грцима, двема најстаријим културама у Европи, земља смо која нема страха и врло је спремна да уђе у разговоре са онима који су одговорни за вец́ину сукоба у Босни, на Косову и другде – рекла је Гервела.

Према њеним речима, ова косовска Влада ће наћи људи који ће имати храбрости да се баве решавањем ових тешких и важних питања.

Прочитајте и:

ОН ЈЕ АЛБАНСКИ ГЛАСНИК МРЖЊЕ: Измислио да Срби спаљују Албанце у Трепчи, изазвао је Мртовски погром, а сада се окомио на Саву Јањића!

Она је изнела бројне оптужбе на рачун Србије, коју је окривила за многобројне злочине који су се десили на Косову.

– Србија се мора суочити са својом прошлошћу да би постала цивилизована и европска нација. Када се ово постигне, Србија ће вероватно постати компликована, али не и опасна земља, и тада ћемо моћи да нормализујемо односе са Србијом. Али ми смо мало, али посебно место, мали смо, али стојимо усправно, имамо поверења у пријатеље и верујемо им – поручила је Гервала.

Она је рекла да Србија мора „привести ратне злочинце правди и борити се против фашизма“.

– Србија мора седети за столом и говорити озбиљно, не само као билатерални однос, већ и као мир за све на Балкану. Чим Србија прихвати реалност независног Косова, извући ћемо се из ове ситуације. Остајемо отворени са свом штетом коју нам је Србија нанела да пружимо руку и започнемо нову еру – закључила је Гервала.

Пољански: Ви нисте држава, ви сте територија

Седница Савета безбедности Уједињених нација прекинута је убрзо пошто је почела, након што је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански затражио да представница Приштине промени или уклони заставу тзв. Косова јер, како је нагласио, тзв. Косово није општепризната држава.

– То је територија и осам чланица Савета безбедности УН не признаје Косово као државу – нагласио је Пољански који је први заменик сталног представника Русије при УН од фебруара 2018.

Нови скандал је настао убрзо, када је пренос седнице Савета безбедности УН о КиМ прекинут у тренутку његовог обраћања.

Он је претходно изјавио да је Руска Федерација сагласна са говором шефа српске дипломатије Николе Селаковића.

Srbija danas

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име