СВЕДЕНИ на статистичку грешку, али да би опстали, Срби у Федерацији БиХ морају скривати свој национални и верски идентитет. Харису од седме године псују „мајку четничку“

У супротном, доживеће судбину Хариса Јована Матараџије, који је у Високом, у сред дана, претучен на кућном прагу. Сматра да је разлог, што се, и поред чињенице да је рођен у браку православке и муслимана, осећа и изјашњава као Србин. МУП Зеничко–добојског кантона о овом догађају није се званично оглашавао, нити одговарао на позиве РТРС.

На Матараџију су тројица нападача насрнула док је затварао врата гараже у породичној кући. Сматра да ту нису били случајно, јер и раније је путем друштвених мрежа добијао претње од шовиниста, а каже и да су дошли наоружани палицама.

Прочитајте и:

Јединствена икона у Србији: “Мајка Србија” на симболичан начин представља страдање Србије и српског народа

– Закључавао сам врата, кад је један налетео на мене, ударио ме нечим, замрачило ми се… Ударали су ме ногама и палицама испред кућних врата. Мене су први пут на националној основи вређали када сам имао 6-7 година, када нисам ни знао шта сам, а псовали су ми матер четничку – прича Матараџија.

Његова сестра, Милада Матараџија, каже да је чила братов вапај и да је одмах звала полицију.

– Да нисам чула и сишла, убеђена сам да би га убили – каже она.

Док је покушавао да заштити сина, нападу и претњама изложен је био и Харисов отац Адем.

Харису јесте пружена медицинска помоћ и у Високом и у зеничкој болници, али породица указује да су у оба налаза констатоване лакше телесне повреде, као и да их је задобио у тучи, а не приликом напада. Сматрају и да полиција настоји да прикрије да је напад мотивисан шовинизмом, јер су за починиоце најавили прекршајне налоге.

Ни опредељење Хариса Јована да се изјашњава као Србин није случајно. Очева фамилија никад није прихватила брак његових родитеља, а потом ратне и поратне трауме.

Харис Јован одлучио је да напусти родно Високо, али не због последњег напада у којем му је и живот угрожен. Одлази јер је и без права на рад, нарушеног достојанства и права да јасно каже ко је.

Нажалост, то и јесте циљ оних који се вербално заклињу у мултиетничност и грађанску БиХ, а у стварном животу чине све да загорчају живот Србима и натерају их да оду.

Медији/РТРС

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име