Папа Калист Трећи, наредио је да се звоњавом црквених звона у подне верници свакодневно позивају на молитву за браниоце Београда од отоманске најезде.

Да ли сте знали да се звона на хришћанским црквама у свету у подне оглашавају због Београда и једног догађаја из 1456. године?

Током отоманске опсаде нашег главног града, папа Калист Трећи, наредио је да се звоњавом црквених звона у подне верници широм планете свакодневно позивају на молитву за браниоце Београда од отоманске најезде.

– Непосредно пред београдску битку папа Калист је издао булу, крајем јуна месеца 1456. године, са циљем да се огласе звона са базилике СВ Петра у Риму, молећи се да се догоди чудо, које се и догодило победом у београдској бици, која се завршила 22.јула 1456. године. То је блистава победа хришћанског оружја на челу са угарском краљевином – истакао је Стефан Мавровић, кустос-историчар градског музеја Вршац.

Убрзо се позив на молитву за браниоце Београда претворио у прославу хришћанског тријумфа, а вест о победи на Османлијама полако почиње да се шири светом.

– У Рим је дошла 6. августа тако да је папа Калист издао још једну булу, а наредбу није мењао и онда је остао обичај, просто традиција да се сва звона оглашавају у подне – истакао је Стефан Мавровић.

Папа никада није повукао ту наредбу, тако да и данас, чак и у Турској, звона у подне звоне као позив на молитву, али и у знак победе хришћана над Турцима.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име