ПРОТИВ филма ‘Дара из Јасеновца’ у Америци је покренута најпрљавија могућа кампања, и то на дан почетка приказивања овог остварења у тамошњим биоскопима.

Амерички лист ‘ЛА тајмс’, који предњачи у антисрпској хистерији, објавио је тако тврдњу да у злогласном усташком логору Јасеновац нису убијани ни Срби, ни деца, већ да је то био логор само за Јевреје!?! Овакав скандалозан текст пун страшних лажи и историјских фалсификата представља јасан покушај саботаже и опструкције номинације српског филма за Оскара.

Огроман скандал

У тексту ‘ЛА тајмса’ наводи се да је ‘најциничније то што је ‘Дара’ кандидат за Оскара’ и да је то ‘још један жалостан знак да за неке људе пут до награде и угледа – иде преко Холокауста’!?! Аутор срамног текста наводи и да је Јасеновац био логор само за Јевреје, а ‘да није тачно оно што епско дело Предрага Антонијевића жели да исфорсира, да је уништавање Срба био стварни циљ и да су деца имала свој сопствени логор’.

– Нарочито је узнемирујућа Антонијевићева употреба елемената фантазије за сваку смрт’, пише у тексту ‘ЛА тајмса’, у којем се чак као ‘доказ манипулације’ уводи и настрана прича о непостојећем инцесту брата и сестре у тренутку масовног убијања Срба!?! Аутор намерно превиђа чињеницу да се у спорној сцени ради о истинитој причи у којој су актери Нада, полусестра команданта логора Макса Лубурића, и потоњи управник логора Динко Шакић, који су остали заједно до краја живота.

Коментаришући све ове наводе, редитељ филма Предраг Гага Антонијевић каже да је текст ‘ЛА тајмса’ срамотан и скандалозан.

Прочитајте и:

Ово су војводе које су ослобађале Стару Србију, а данас су они готово непознати

– Текст је објављен баш неколико дана пре објављивања ужег списка номинација за Оскара у свим категоријама. ‘Дара из Јасеновца’ је српски кандидат за Оскара у категорији за најбољи страни филм ван енглеског говорног подручја и очигледно је да желе да га саботирају. Има неколико материјалних грешака којима се послужио новинар ‘ЛА тајмса’. Написао је да је филм против Хрвата и да у њему приказујемо инцест брата и сестре који воде љубав док недалеко од њих убијају Србе. Али реч је о Нади, полусестри Макса Лубурића, и Динку Шакићу, који је био и управник логора Јасеновац. Дакле, нема брата и сестре, нема инцеста, нема никакве лажи осим лажи и измишљотине америчког новинара – објашњава Антонијевић.

Према његовим речима, друга страшна измишљотина јесте да је Јасеновац био логор само за Јевреје и да су злочини над Србима и децом измишљотина!

– Ипак, упркос свему томе, наша велика победа јесте то што је филм почео да се приказује у америчким биоскопима. Много је тешко пустити страни филм у америчке биоскопе, теже него да га пробијете на неки фестивал. Рецимо, последњи српски филм који је то успео био је ‘Бал на води’ 1985. године – наглашава Антонијевић.

Нема везе с истином

Глумица Љиљана Стјепановић каже да оно што пишу Американци нема никакве везе с истином и да се очигледно ради о антисрпској кампањи.

– Мој отац Јово био је у Јасеновцу пуне три године. Чудом неким успео је да преживи. Само њих шездесетак успело је да оданде извуче живе главе! У том логору су ми убили бабу, деду и тетку. Наравно да то што Американци сада пишу да је Јасеновац био само логор за Јевреје нема везе с истином – истиче Стјепановићева.

Intermagazin

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име