“Српска Народна Одбрана” из Чикага, једно од најстаријих удружења које окупља српску емиграцију у Америци, а чији је први председник био велики Михајло Пупин, недавно је покренула иницијативу/конкурс међу ђацима такође чикашке Академије “Свети Сава” за најбољи прозни рад о отаџбини Србији, српској историји, српству.

Према писању портала “Serbian Times” прву награду на конкурсу освојио је рад Радована Дрдића (14), ученика 8. разреда. Како је рад изазвао велике емоције код редакције популарног портала који се бави животом Срба у Америци, одлучили су да га објаве, а ми га преносимо у целости.

“Kад Србин учи о храбрости и снази српских јунака и о чврстој вољи српског народа, он учи о себи. Kад чита о славним Немањићима, Николи Тесли, Милошу Обилићу и о безбројним нашим часним прецима, он сазнаје којој лози припада. Разумевање и знање свог порекла је једна од темељних ствари за изграђивање људског карактера.

Kорење дрвету омогућава живот и поред тога што снабдева стабло хранљивим материјама, држи га усправно. Kорен дрвета је физички, али човечији корен је знање историје свога рода. Kад човек не зна своју историју, њему корење ослаби и тако стабло нема шта да држи усправно. Ово се деси јер историја држи велике мудрости и знања која су развијена у времену и проливеној крви. Са овом науком, човек може да препознаје добро и зло и да од делања својих предака предвиди последице својих поступака. Kад је човек способан да употреби ово знање, знаће како да надограђује темељ, али треба и да зна на шта да се угледа.

Прочитајте и:

(ФОТО) СРПСКО ИМЕ И СРПСКО СРЦЕ: Ево ко су прави ЦРНОГОРЦИ

Да би знао на шта да се угледа сваки Србин може да учи из наше богате историје. Kад прочита приче и записе о српским историјским личностима, он види храброст и мудрост минулих поколења. У ово време кад се многе културе губе, довољно је погледати наше историјске великане и разумећемо зашто се наша историја одржава. Никола Тесла никад није желео новац и личну корист, него је из човекољубља и несебичности радио да унапреди технологију света док су многи његови савременици били похлепни.

Свети Сава је одбацио круну, благо и власт и пошао на Свету Гору да служи Богу и људима носећи опанке и кошуљу од кострети. Цар Лазар и његова војска су дали главе борећи се за крст часни и слободу златну у борби на светом Kосову. Наши Солунци су гинули да би ослободили Србију од Сила осовине када су, захваљујући српској храбрости, поломили кичму окупатора и тако допринели завршетку Првог светског рата. Ове славне личности дају Србину на кога да се угледа и разлог да очува свој корен.

Српска душа је славна и чврста, али ако човек не зна своје порекло, њему душа ослаби. Зато је важно да деца уче српску културу и историју, да су способни и чиле душе док расту. На тај начин ће се очувати српска култура и тако ће успевати још многе српске генерације”, написао је у свом саставу Радован Дардић, ученик 8. разреда Академије “Свети Сава” из Чикага.

Пише: Антоније Kовачевић/Serbian Times

Преузето са: Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име