Радомир Путник је током своје богате војничке каријере био два пута начелник Главног генералштаба, пет пута Министар војни и начелник Штаба Врховне команде Војске Kраљевине Србије у Балканским и Првом светском рату и свакако један од највећих војних стратега у историји нашег народа. О његовој каријери зна се много, али је порекло његовог презимена мање познато.

Радомир Путник рођен је 24. јануара 1847. године у Kрагујевцу. Његов отац Димитрије рођен је у Белој Цркви као син јединац и био је учитељ. Из Баната се преселио у Kрагујевац, где је био познат као најбољи учитељ у основној школи. Мајка му се звала Марија, и као и његов отац, родила се у Белој Цркви.

Путник је имао два брата и две сестре.

О овом славном српском војсковођи из балканских и Првог светског рата много се зна и много је писано. Ипак, порекло необичног презимена војводине породице – Путник, мање је познато.

Прича каже да је презиме Путник Радомирова породица добила у време када су се њихови преци, тачније деда Арсеније, доселили са Kосова у Банат, у Белу Цркву. Вероватно су због чињенице да су „допутовали“ и добили презиме, мада о томе постоји и једна, колоритнија прича.

Наиме, кажу да је, када су деду Радомира Путника Арсенија, који је тада имао око седам година, упитали како се зове, дечак одговорио да је он „путник у непознатом правцу“.

Тако је Арсеније постао први Путник, а презиме се после преносило са генерације на генерацију све до војводе Радомира Путника.

Извор: Србија данас/Националист

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име