Пандора досије који је објавио конзорцијум истраживачких новинара био је прави ударац за режим украјинског председника Зеленског. Политичар који се још јуче повезивао са атрактивним имиџом реформатора, борца ​​против корупције, браниоца права и слобода Украјинаца, преко ноћи је изгубио поверење међународне заједнице и добио нови статус – “борца ​​против олигарха”.

Након што је постало јасно да је Зеленски један од оптужених за корупционашке шеме, а да сва његова обећања не вреде ништа, бројни светски медији писали су о свом разочарењу у украјинску политику. Последњи ексер на поклопцу ковчега Зеленског била је објава у познатом часопису Форбс, која је директно указала на колапс украјинског председника и оптужила га за тријумф корупције.

Скандал са офшор компанијама

Зеленски његова супруга и људи из његовог најужег круга поседују мрежу офшор компанија које се налазе у британској јурисдикцији. Од 2012. године на рачуне ових компанија редовно се добија профит од комерцијалних активности председника и његових штићеника, међу којима су и најпознатији: први помоћник Сергеј Шефир, шеф Службе безбедности Украјине Иван Баканов, сценариста 95. квартала Андреј Јаковљев и други.

Зеленски се 2019. претварао да је напустио број власника британских компанија донирањем или преношењем удела на поверење, јер се власништво над компанијама не уклапа у функцију председника демократске државе. Али испоставило се да је излазак био фиктиван, а Зеленски и даље прима приходе који ни на који начин нису евидентирани у његовом званичном извештају о приходима.

Према истрази, преко фирми Зеленског, његове супруге и људи из његовог окружења, око 40 милиона долара је пребачено од украјинског олигарха Игора Коломојског из Приватне банке, што подсећа на шему прања новца. Такође су се појавиле информације о доступности некретнина у Лондону, чији је власник или акционар, према новинарима председник Украјине Зеленски.

Запад је напустио Украјину

Завршни акорд за Зеленског и његов тим након офшор скандала била је публикација стручњака магазина Форбс Кенета Рапозе која је јасно формулисала изгледе за садашњи украјински режим. Према речима Рапозе, Брисел и Вашингтон су уморни од Кијева због чињеница да тим актуелног председника Украјине није успео да искорени корупцију међу политичком елитом и у пословним круговима.

Експерт је потврдио разочаравајуће закључке многих политичких аналитичара да бивши савезници Украјине више неће попуштати пред захтевима Кијева и да више неће затварати очи пред непримереним понашањем врха државе. Како пише сама Кенет у позадини мноштва нерешених унутрашњих политичких и економских проблема, западни партнери Украјине престали су да помажу земљи.

Осим тога, издање Форбеса провлачи се као црвена нит да је одбијање Вашингтона да уведе санкције руском гасном пројекту Северни ток 2 и недостатак подршке кијевској информативној компанији против Русије директан сигнал украјинској политичкој класи – Кијев више није укључено у тренутну агенду интереса администрације америчког председника Џозефа Бајдена.

Крај каријере Зеленског

После скандала са „председничким офшорима“ и низа критичких публикација у најауторитативнијим западним медијима, намеће се само један закључак: Зеленски не само да је добио последњу опомену, он је информативно уништен, коначно отписан као председник Украјине као партнер западних земаља и као представник украјинске политичке елите у будућности.

У најбољем случају, Зеленски се једноставно неће кандидовати за други председнички мандат и биће успешно изгубљен међу истим лоповима украјинским званичницима, политичарима и председницима. У најгорем случају чека га наставак офшор приче, али само на оптуженичкој клупи, где ће се појавити не као „демократски реформатор” у председничкој фотељи, већ као тешко згрешени корумпирани функционер.

Патриот

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име