Другог дана Божића, обележава се Сабор Пресвете богородице, а овај празник прате одређени обичаји које православни верници поштују и практикују.

Данас се одаје почаст Пресветој богородици, па дан након рођења Исуса Христа верници саборовањем одају захвалност богородици што је, према веровању, родила месију – спаситеља људског рода.

Данас се сабирају сви верници да прославе богородицу, торжествено, саборно се служи у њену част.
Обичај каже да данас треба изговорити следећу молитиву како би у кући владао спокој целе године и како би сви били здрави:

“Твојим рођењем Христе боже, засија свету светлост богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају теби, сунцу правде, и да познају тебе са висине истока, господе, слава ти!”.

На овај дан, обилазе се пријатељи и комшије и примају гости у кућу.

Други дан Божића, народ каже, требало да се посветите шетњи и посети пријатељима и кумовима, јер “ко има пријатеље, богат је човек”.

Прочитајте и:

ВЕЛИКА МИСТЕРИЈА СРБИЈЕ: У овој цркви се налази фреска какве нема нигде у свету! (ВИДЕО)

Како је обичај да се за Божић остаје код куће и да се први дан овог празника проводи са породицом, други дан је био време када се обилазе рођаци, пријатељи и кумови.

Међутим, према препорукама епидемиолога, посете и друге личне контакте треба што више избегавати како би се спречило ширење коронавируса.

Верује се да се на данашњи дан мире и они који су годинама у завади и да није добро било кога отерати са кућног прага.

Данас, за празничном трпезом која је још увек постављена, сви су једнаки и у здрављу и весељу славе најрадоснији празник хришћанства.

Обичај каже да се данас не чисти кућа јер се Божић у православљу слави три дана.

Трећег дана, 9. јануара, слави се спомен на Светог архиђакона и првомученика Стефана.

(Мондо/Опанак)

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име