Теслин светац заштитник: Један амерички инжењер и писац, Леланд И. Андерсон, дуго се бавио ликом и делом нашег Николе Тесле, те је и 1979. г. написао и Теслину биографију. У њој открива мноштво занимљивих података из приватног живота нашег великог научника, као и то кога је Тесла поштовао као свог свеца заштитника.

Сматра се да је и сам Тесла написао своју аутобиографију у којој описује свој рад везан за Цркву и да ју је поклонио цркви Свети Сава у Гери – држава Индиана, САД.

Прочитајте и:

10 ДУЖНОСТИ СРПСКИХ ЂАКА ИЗ 1910. ГОДИНЕ: Деца су се васпитавала да, пре свега, буду добри људи!

Срби су овде 30их година саградили цркву, Тесла је био кум цркве, а њеном отварању није присуствовао јер га је ударио такси. Имао је тада 82 године. Тесла је тада по свом пријатељу Михајлу Дучићу, познатом привреднику у Гери, послао 500$ за цркву. Касније му се захваљивао овако: “Опростите ми, нисам у први мах увидео Вашу великодушну помоћ. Свети Никола и Ви сте моји најбољи пријатељи. Вама и Вашој породици желим све најбоље поводом празника – Светог архангела Михаила. Ваш захвални дужник, Никола Тесла.”

Андерсон, аутор Теслине Биографије ког смо на почетку поменули је, наиме, покушао да дође до Теслине биографије у цркви у Гери, али није успео. Постоји вероватноћа да је књига писана ћирилицом, те да ју је неко одбацио не познавајући њен садржај. Могуће је и да су страначки опредељени кустоси Музеја Николе Тесле, у комунистичком режиму, склонили Теслину Биографију након што је сав његова баштина 1952. пренета из Америке у Београд. Међутим, увек постоји нада да та књига чека скривена у некој фиоци.

Можда већ погађате из Теслине захвалнице Дучићу ко је био светац заштитник Николе Тесле.

Једна од Теслиних секретарица, Мјуриел Арбус, 20их година прошлог века прва је потврдила да се Тесла чврсто држао свог верског наслеђа. Све што је било везано за Теслину религију чувао је далеко од новинара и нарочито од света науке.

Целог живота обележавао је славу породице Тесла. У преписци са Теслиним секретаром, Џорџом Шерфом, пронађене су годишње белешке са датумом 17. децембра из 1926. год: “На дан Вашег свеца заштитника молим Вас да примите моје најсрдачније жеље за Вашу срећу, напредак и добро здравље.” Секретар Шерф би слао честитке два дана раније, како би стигле тачно 19. децембра, на дан светог Николе.

Теслин отац Милутин био је свештеник и окружење у ком је породица живела у Лици било је духовно по опредељењу. Његова мајка Ђука, рођена Мандић, такође долази из породице чији су синови генерацијама били свештеници. Слава је најважнији дан за српску породицу, а посебно се до ње држало у Теслином дому.

У једном писму које је Тесла написао баш на Светог Николу давне 1934. г. Тесла се сећа једне трагичне сцене која се одиграла у породичној кући у Лици

“Била је страшна ноћ и киша је лила као из кабла. Умро је ми је брат, младић од 15 година и интелектуални див. Мајка је ушла у собу, узела ме у наручје и прошапутала готово нечујно, “Дођи и пољуби Данила”. Спустио сам пољубац на хладне братове усне и знао сам да се нешто страшно догодило. Мајка ме је ставила у кревет и оклевајући рекла, док су јој сузе лиле у потоцима: “Бог ми је, у поноћ, дао једног сина, а другог одузео”. Његов брат Данило страдао је на јахању 1863. Тесла је тада имао седам година.

Тесла је рођен тачно у поноћ између 9. и 10. јула 1856. године. по Грегоријанском календару, или 28. јуна по Јулијанском (тада је у Теслином крају коришћен Грегоријански календар).

Иако се сматра да је добио име по својој крсној слави, ипак га је наследио од својих дедова са очеве и мајчине стране, јер су се обојица звали Никола. Један је био професионални војник – граничар, а други свештеник. На дан светог Николе Тесла је славио свој имендан и крсну славу.

Аутор: К. М./Теслин светац заштитник/Опанак 

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име