На Балкану нема таквог конфликта због којег би Србији био потребан систем С-400, изјавио је бугарски новинар Николај Кристев.

„Видео сам такво оружје у Сирији, на руској бази, али тамо је рат. Чини ми се мало необјашњива чињеница да се на Балкану, где су конфликти, како нам се чини, превазиђени, појављује такав тип наоружања. Вероватно је то наставак другог таласа модернизације војске у Србији, која је почела са жељом да се купе ракете средњег домета, око 800 километара. Зашто 800 километара? Јер на таквом растојању се налазе Загреб и друге балканске престонице, у којима односи према Србима нису баш добри“, рекао је он у програму телевизије „Европа“.

„Београд по питању куповине таквог наоружања не може себи дозволити то што може Анкара“, сматра Кристев.

„Турска је у последњем часу одложила или у најмању руку на неко време обуставила другу фазу испоруке С-400 на својој територији, како би натерали Москву да пристане на заједничку производњу технологија по којима се прави С-400. У Србији то нећете видети. Србија би можда и хтела, али она, као прво, нема за то финансијске ресурсе, а као друго, нема смелости коју има турско руководство да каже Путину: ’Желим да радимо заједно на технолошком развоју и имамо могућност да заједно производимо С-400‘“, изјавио је Кристев.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име