Душко Попов је рођен у Тителу 1912. године
Овог Србина из Титела Британци сматрају једним од својих највећих тајних агената, а инспирисао је и писца Јана Флеминга за креирање лика Џејмса Бонда.

Душко Попов је рођен у Тителу 1912. године, одрастао је у Дубровнику, а школовао се у Енглеској, Француској и Немачкој.

Троструки агент

Постао је британски агент у Лондону 1940. Британци су га вратили у Београд, где је, уз њихову сагласност, пристао да га један пријатељ Немац врбује за рад у немачкој војној обавештајној служби Абвер.

Попов за Немце организује измишљену мрежу шпијуна и све до Хитлеровог напада на Француску немачком Генералштабу прослеђује лажне податке које су за њих Британци лукаво смишљали.

После слома Југославије Попов се 1941. пријављује југословенској избегличкој влади у Лондону и ради као њен службеник за специјалне задатке. Тако је постао троструки агент: шифровано име за Абвер му је било „Иван“, за британску тајну службу „Трицикл“, а за југословенску владу у избеглиштву „Душко“. Био је комуникативан, шармантан и образован. Говорио је немачки, француски, енглески и српски.

Srpski Džejms Bond

Као „Трицикл“, преко Лондона је први обавестио Американце да ће Јапанци напасти њихову војну ратну луку Перл Харбор, али је ФБИ 1941. године ту информацију занемарио.

Прочитајте и:

Као „Иван“ је током Другог светског рата знатно допринео успеху бројних акција чији је циљ био да обману Немце. Свакако је најважнија била она везана за инвазију у Нормандији. Преко Абвера је пласирао Немцима „поуздану вест“ да ће се савезници, да би ослободили Европу, искрцати у Па де Калеу, а да је искрцавање у Нормандији само амерички и енглески мамац.

Један немачки пуковник после рата јавно је признао „да је Душко лично заслужан за задржавање седам немачких дивизија у Па де Калеу, три недеље након искрцавања у Нормандији“. Битка за Нормандију је одлучила Други светски рат. Попов и Британци су преваром сачували велики број људских живота.

Одликован је Орденом Британске империје, једним од највећих одликовања у Енглеској, али и немачким Гвозденим крстом! Преминуо је 1981. на Азурној обали у Француској.

Душко Попов је легенда Другог светског рата и светске шпијунаже. Британци тврде да је он један од десет највећих британских шпијуна.

Послужио је енглеском писцу Јану Флемингу као основа за креирање лика Џејмса Бонда. Флеминг је и сам био британски агент и извесно време задатак му је био да „води“ Душка Попова, то јест да прати и проверава његов рад. Тада се упознао с његовим способностима и сазнао за подухвате на терену

Србија Данас

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име