Председник ЛСВ Ненад Чанак покушао је да обмане јавност у Србији својом лажном причом о „прогону Хрвата“ из Војводине

  • Марка Фумића из Хртковаца су у дворишту његове куће напали непознати људи и давили га жицом. Спасле су га комшије, а починиоци побегли. Kада је отишао у полицију да пријави случај, затекао је починиоце како пију кафу са полицијом – тврди Чанак на Твитеру.

Међутим, Ненад Чанак није навео доказе за своје тврдње. Са друге стране, „Глас јавности“ је својевремено дошао до података да је Фумић регрутовао добровољце у Зенге и прикупљао новац за ХДЗ.

  • Бивши полицајац из Хртковаца, Марко Фумић је почетком деведестих у Хртковцима организовао прикупљање новца за ХДЗ, регрутовао добровољце у Зенге, а потом се из овог места и преселио у Хрватску. Његове активности и понашање послужили су као повод за догађаје у Хртковцима, у време када се досељавају избеглице из Хрватске и Босне, ради размене кућа – наводи се у документима које је поседовала редакција Гласа.

Ове информације Ненад Чанак, који је својевремено присуствовао скупу „Сријем Хрватској“, није навео.

Подсећамо, сви Хрвати који су отишли из Хртковаца, претходно су разменили своју имовину са раније протераним Србима из Туђманове Хрватске. У тој размени су Хрвати боље пролазили јер су имали могућност да више пута путују у Хрватску како би бирали српске куће у које би се населили

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име