Данас су први пут, после две деценије, модернизовани мигови 29 запуцали на Пештеру, у оквиру Здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем Војске Србије.

На привременом полигону „Пештер” изведена је вежба Војске Србије „Садејство 2020”. На вежби је учествовало око 2.800 припадника Војске Србије и Министарства одбране, више од 150 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова.

Посебно се издвајају средства Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране набављена у иностранству, као што су авиони „миг 29”, хеликоптери Ми-35, Ми-17 и Х-145М, беспилотне летелице ЦХ-92А и артиљеријско ракетни систем „панцир”.

Данас су први пут, после две деценије, модернизовани мигови 29 запуцали на Пештеру, у оквиру Здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем Војске Србије „Садејство 2020”.

Пилоти мигова 29 показали су своје умеће и моћ тих летелица у борбеним маневрима, дејствујући по циљевима на земљи.

Мигови 29 су тако после пуних 20 година дејствовали ракетама ваздух-земља и показали могућности у варијанти заштите ваздушног простора.

Такође, ловци-бомбардери „орао” дејствовали су авиобомбама по циљевима на земљи.

Претходно су над Пештером извиђали распоред непријатеља беспилотна летелица Ћ92А из Кине, као и домаћи Врабац и дрон.

Хеликоптери Ми-35 премијерно су дејствовали ракетама „атака” и моћним топовима калибра 23 милиметара, а остали ваздухоплови – „орао”, „супергалеб Г4”, као и хеликоптери, вођеним и невођеним пројектилима.

Осим њих, на вежби се користи и велики број модернизованих средстава и средстава која су производ домааће одбрамбене индустрије. То су модернизовани тенк М-84, модернизовано борбено возило пешадије (БВП), модернизована самоходна хаубица „гвоздика”, модернизовани вишецевни бацачи ракета „огањ”, нова возила „милош” и многа друга средства.
На вежби учествују јединице РВ и ПВО са борбеном групом из састава Копнене војске и 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом, јавља извештач „Политике“ са Пештера.

Извор: политика.рс/IN4S

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име