Мурал херојима са Кошара у Смедереву

Смедеревци Драган Комарица и Ивица Серафиновић, погинули хероји битке на Кошарама, осликани су на муралу у насељу Милоја Ђака, где су живели. Ово сећање на њих иницирали су и спровели млади из овог насеља који су се организовали у неформалну групу „Милоја Ђака фамилија”. Циљ им је, како кажу, да се не забораве њихове комшије које су дале своје животе бранећи Србију.

Одајемо захвалност нашим јунацима, бесмртним витезовима који су показали да су достојни Лазареве клетве и Милошевог завета, рекао је Милош Јовановић, један од организатора, уз звуке уживо изведене српске химне. Церемонији отварања мурала присуствовале су породице хероја, пријатељи, ратни другови, грађани Смедерева.

Драган Комарица (1969) био је командир Другог одељења Петог батаљона војне полиције за специјалне намене из Прве армијске области. Страдао је 11. априла 1999. године на Васкрс.

То је био 19. дан Нато агресије и трећи дан битке у рејону карауле Кошаре. Морам нагласити да је тај Пети батаљон први притекао у помоћ граничарима на Кошарама 9. априла, а 11. април је био најтежи дан, погинуло је девет граничара и десети је био Комарица, рекао је пуковник Душко Шљиванчанин, командант 53. граничног батаљона Приштинског корпуса.

Мирослав Вишњић, бивши припадник Петог батаљона војне полиције који је са Комарицом бранио земљу као редовни војник, био је са њим до самог краја.

Драган је као командир могао да каже „Момци, јуриш” , али то није рекао. Пошто је испред нас истрчао један граничар који је већ био под јаком паљбом на око 20 метара од нас, дечко није могао да дигне главу, био је рањен, Драган је први потрчао да му помогне и својим примером показао ко је и шта је. Тако је спасио и мој живот, рекао је Вишњић.

Прочитајте и:

(ФОТО) СРПСКА ЗАСТАВА ОСВАНУЛА НА КОШАРАМА: Поносно се завијорила на годишњицу битке

Обратио се присутнима и Будимир Комарица, Драганов син, који оца никада није упознао јер је у тренутку његове погибије имао само годину дана. Приче о оцу слушао је од мајке, баке, стрица и родбине. Најавио је и одржавање 30. турнира у малом фудбалу у насељу Милоја Ђака, који је његов отац покренуо и организовао, а који од прошле године носи име по Драгану и Ивици.

Аутор мурала, који је осликан баш на згради у којој је живео Драган Комарица, јесте Смедервац Борис Јекнић. Ово је један од дражих мурала који сам урадио и част ми је што сам део овог великог пројекта. Мурал је симбол храбрости и патриотизма, рекао је он.

Војник Ивица Серафиновић (1978) из Смедерева био је припадник херојске 125. моторизоване бригаде Приштинског корпуса.

Међу погинулим припадницима Војске Југославије у рејону карауле 1998-1999. били су и Смедеревци Бојан Радојковић (1977) десетар, и добровољац Драган Петковић (1953).

Оливера Милошевић

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име