СПОМЕНИК НА ГУЧЕВУ: Пре него што посетиоци спомен-костурнице на врху легендарне планине Гучева дођу до ње најпре прођу поред споменика и спомен-плоче постављених у част Дарји Александровној Коробкиној, храброј руској болничарки која је овде погинула у Првом светском рату.

Пре 105. година међу српским војницима била је и ова добровољка и болничарка из Петровграда све док није погођена гелерима у јесен 1914. на Гучеву остала завек.

Према доступним подацима Дарја, рођена 1888, у Петрограду, у Србију је дошла најпре до Ваљева где се задржала кратко да би септембруа 1914. отишла на први линију фронта у ’’Битку на Дрини’’. Као болничарка Дринске дивизије другог позива она је, забележено је, до тада невиђеним храброшћу и одважношћу
превијала српске рањенике. Остало је записано како је у једном дану превила више од стотину рањених.

Прочитајте и: 

Захваљујући Николи Тесли: Како је Србија прва на Балкану почела да производи Струју

На Гучево, коту 708. на Еминовим водама одлази са Дринском дивизијом. Не обазирући се на пушчану и артиљеријску ватру храбро је ишла од једног до другог рањеног српског војника, превијала им ране, храбрила их, и чинило се да непријатељско зрно њу неће.

У рано јутро 2. октобра 1914. млада Рускиња је пошла да превија рањенике у Другом батаљону, код мајора Милоја Јелисављевића на Еминовим водама.

Мајор није био на предвиђеној позицији, већ на коти 708 па је Дарја хтела да му се из земунице јави телефоном и добије дозволу да дође тамо где је много рањених. Нажалост, аустроугарска граната пала је на земуницу и Дарја је погинула, а са њом и капетан Милутин Милојковић. Иза ровова на Еминовим
водама заједно су сахрањени храбра болничарка и српски официр.

Она је била пример јунаштва о чему сведочи и извештај команданта Дринског Коњичког дивизиона ИИ позива, о борбама 31. августа, 1. и 2. септембра 1914. године код аде Курјачице, у коме се наводи.

’’Као заступник Команданта одсека, нарочито морам по дужности истаћи ретко пожртвовање, храброст и најсавесније вршење своје дужности према рањеницима за све време борбе и дању и ноћу, врло често у киши куршума, непосредно иза првог борбеног реда – добровољне милосрдне сестре Дарје Александровне из Петрограда, која је сама лично превила преко 120 рањеника. За све своје заслуге, милосрдна сестра Александровна заслужује највеће ратно одликовање’’.

Прочитајте и:

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ У РЕГИОНУ: Чак 95% Румуна се изјаснило да верује у Бога!

СПОМЕНИК НА ГУЧЕВУ Храбру Рускињу житељи овога краја нису препустили забораву. Пано са подсећањем на њено јунаштво налази се код Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи од пре неколико година, на Гучеву је у близини спомен-костурнице на стогодишњицу њене погибије, октобра 2014, постављена спомен-плоча, недавно је у ’’краљевској бањи’’ једна улица добила њено име, а прошле године је на Видовдан недалеко од спомен-костурнице на Гучеву, у њену част, свечано откривено спомен обележје, поклон Српске краљевске академије научника и уметника и његовог аутора Драгољуба Мирковића.

Сутра, 8. септембра ће на Гучеву бити обележена 105. годишњица битке на Гучеву, познате и као ’’Битка изнад облака’’, а то ће бити прилика да се нова поколења подсете и на јунаштво жене која је у Србију дошла из Петрограда да у једном од најтежих тренутака наше историје помогне српском народу.

Извор: Курир

Фото: printscren/youtube/FlyRec

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име