Бочар, банатско место са богатом историјом, је по величини најмање село у општини Нови Бечеј.

По статистици, у Бочару тренутно живи око 1500 душа. Њихов број је некада ишао и до 3000. Иако мали по броју домаћинстава и његових становника, Бочар се  може похвалити богатом историјом о чему сведоче чак три дворца. Од три бочарска замка чак два су сачувана, док је трећи дворац срушен у периоду око Првог светског рата.

Најстарија грађевина је замак Хетерленди, подигнут 1850. године, који је међу старијим Бочарцима познат под надимком „Бајеров каштиљ“ који је добио због његовог каснијег власника – Алајоша Бајера.

Поред замка Хетерленди, дворац поредице Бајић је такође знаметиност Бочара. Дворац није тешко пронаћи – налази се у непосредној близини замка Хетерленди – Бајер – само треба пратити пут који води од Новог Бечеја до Бочара. Наиме, пут се завршава испред фасаде дворца Бајић, грађевине која, иако хронолошки млађа од старог замка Хетерленди, доминира пезажом места. Стиче се утисак да су све друге грађевине сазидане након дворца Бајић, и да су ту само да би обогатиле, односно допуниле пејзаж око дворца Бајић.

Прочитајте и:

ЗАМЕНИО МАНТИЈУ ЗА КУБУРУ И САБЉУ: Да ли сте чули за великог српског јунака Петра Јагодића “Куриџу“?

Постојао је још један замак: поменути дворац Бајић је подигнут на имању породице Телегди, односно на месту где је био дворац Телегдијевих.

Поред замкова, сведоци богате историје су и две богомоље које заједно са замковима доминирају централним делом насеља: православна црква посвећена Сабору светог архангела Гаврила и римокатоличка катедрала из 1840. године. Простор између ове четири живописне грађевине је испуњен  прелепим парковима који су прича за себе.

Бочар, једно село, а три дворца.

Извор: Шајкача

Фото:Wikimedia Commons

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име