Симболично Никола је крунисан круном краља Стефана Дечанског, као чувар идеје Немањића о средњевековној српској држави. Такође добро познато је и то да је родоначелник светородне лозе Немањића баш из Црне Горе, те нико други до црногорског краља није могао да буде крунисан управо овом круном.

Круна Стефана Дечанског је израђена почетком 14. века за потребе крунисања овог српског владара, а затим и за његовог сина – краља и потоњег цара Душана Силног.

Стефан Урош III Немањић или познатији као Стефан Дечански био је ктитор манастира Високи Дечани. Он је био син краља Милутина и отац Душана Силног.

Историјски подаци говоре да је његова круна завршила у Црну Гори као поклон Карловачке митрополије СПЦ, црногорском владики Петру I Петровићу Његошу. То се десило у Сремским Карловцима 1784. године када је Петар I Петровић Његош хиротонисан од карловачког митрополита Мојсија Путника.

Ова једина преостала круна из династије Немањића није случајно завршила на Цетињу, ако се узме у обзир податак да су Петровићи били духовни наследници Немањића и да су чували идеју Светосавља и српске државе кроз сво време турске окупације.

Драгана Б. Мијушковић

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име