Редак видео-снимак настао у вили Александра И Карађорђевића на острву Блед 1933. године, даје нам јединствену прилику да га видимо и чујемо.
На њему се види краљ приликом пријема Флидера, тадашњег министра Чехословачке који је био у посети Југославији, преноси Историјски забавник.

Осим видео записа, чињеница да је као сведочанство о овом догађају остао и звучни запис на коме се могу чути гласови краља Александра и министра Флидера, чини овај снимак јединственим документом српске историје.

На снимку се чује како краљ Александар упућује поздраве чехословачком народу и његовом председнику Масарику. Министар се захваљује на топлом пријему и лепом времену које је провео на Бледу.

Већ следеће године, 9. октобра 1934. краљ Александар је убијен у Марсељу, испред Палате Бурзе, у 16 часова и 20 минута. Имао је само 45 година. Терориста Владо Черноземски, припадник Унутрашње македонске револуционарне организације, усмртио је краља Југославије са четири метка, а једним је лакше ранио француског министра иностраних послова Луја Бартуа, који је услед неадекватне медицинске помоћи искрварио и умро.

Напад су организовале екстремистичке хрватске организације и ВМРО, због намере да отцепе Хрватску и Македонију од Краљевине Југославије. У напад су биле умешане и стране силе, у првом реду Мусолинијева Италија, која је имала територијалне претензије на јадранску обалу.

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име