Пожега – Цигарете важе као опасне по здравље и могу бити узрок појединих болести, међутим Сретену Вуковићу, српском борцу у Првом светском рату, управо овај порок спасио је живот. Кад су 06. априла 1941. године Немци почели да бомбардују Београд, на мапи њихових ратних авиона нашла се и касарна у Нишу, у којој је дуг домовини одуживао управо и воскар Сретен из Пожеге.

„Деда је био тамо распоређен, нису знали да ће тог априла и њихова касарна бити на мети немачких бомби. Био је страствен пушач и кад му је зафалило цигарета одлучио се да оде до продавнице и купи још две паклице. Док се враћао чуо је снажну експлозију , али није знао о чему се ради. Међутим кад је дошао испред касарне видео је како је зграда срављена са земљом, а скоро сви његови ратни другови изгубили животе“, каже за РИНУ, Сретен Вуковић који је од деде наследио име али и веома вредну успомену.

Paklice "Morave" nadživele Sretena

Схвативши у тренутку да су му управо те две паклице тадашње зелене „Мораве“ спасиле живот, српски војник одлучио је да их сачува за успомену и као вечни подсетник да је само уз Божију помоћ избегао смрт у Другом светском рату.

Прочитајте и:

ТЕЖАК РАД, АЛИ СА ЖЕЉОМ ДА ИСТРАЈУ! Погледајте аутентични снимак детињства наших предака (ВИДЕО)

„Није пуно о томе причао, чувао је паклице у својој фиоци. На једној је написао „успомена из Ниша“ и датум кад је било бомбардовање. Кад бисмо га питали шта је то, кратко би одговорио да му је то спасило живот и да се не дира. Ове цигарете су га и наџивеле јер је након тог догађаја престао да пуши. Унутра има 20 комада, ја сам као младић пробао да запалим само једну, али осетило се да је дуван излапео., изгасио сам је и вратио у паклицу тако да ће оне заувек остати да сећају на то дедино искуство“, каже унук српског борца.

Чувене Сретенове цигарете сада су део поставке виртуелног завичајног музеја у Пожеги и сви заљубљеници у историју управо на том месту могу да виде како је то изгледао паковање „Мораве“ пре више од пола века.

Kurir.rs/RINA

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име