Напад терориста ОВК, албанске војске и НАТО авијације на караулу Кошаре, на граници СРЈ и Албаније, отпочео је 9. априла 1999. године, на Велики петак.

Караула Кошаре, коју су НАТО снаге и терористи ОВК напали пре тачно 22 године, не би пала још месецима да није стигло наређење о „дислокацији јединице“. Ово тврди командант одбране Кошара, пуковник у пензији Љубинко Ђурковић.

Напад терориста ОВК, албанске војске и НАТО авијације на караулу Кошаре, на граници СРЈ и Албаније, отпочео је 9. априла 1999. године, на Велики петак, и трајао је 67 дана. Пуковник Ђурковић каже да су голобради припадници Војске Југославије, иако су прошли прави пакао, могли да без икаквих проблема бране положаје на караули још месецима.

– Јединице којима сам командовао на Кошарама апсолутно су биле способне и спремне да још бар неколико месеци ратују и да задрже те положаје. Када су сазнали да се јединица дислоцира, војници су ме питали „команданте, ко нас мења?“ То је био једини пут за тих 67 дана пакла да нисам знао шта да им кажем.

Али одбранили смо територију и светиње, све оно што нису очекивали – рекао је Ђурковић, додајући да је намера НАТО снага и терориста ОВК била да пробију нашу линију одбране на Кошарама, уђу на Косово и Метохију, а затим наставе даље пробој ка централној Србији.

 

 

SD

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име