Прича о Иларији – Монахињи са пушком је сурова прича о страдању Срба на Космету шездесетих и седамдесетих година 20. века, када је комунистички режим предвођен Јосипом Брозом Титом био саучесник у прогону српског народа и затирању њиховог вишевековног постојања на Косову и Метохији.

Покрајински, републички и савезни органи социјаличтичке Југославије су били не само инертни у погледу кажњавања албанских насилника и разбојника, већ су гледали на све начине да прикрију њихова злодела у виду: пљачке, убистава, силовања, палежи, физичких напада и сл.

Мати Иларија је била из манастира Свете Тројице код села Мушутиште, недалеко Призрена, у јужним деловима Косова и Метохије. Ова православна светиња је подигнута још у XIV веку пре доласка Турака Османлија на Балкан… у време Цара Уроша Немањића.

Мати Иларија је била игуманија Мушутичког манастира и морала је са пушком да иде у поље да обрађује земљу са њеним монахињама, јер су биле у сталном страху од албанских екстремиста који су вребали када ће нека монахиња остати сама, па да је опљачкају и силују. Иако они нису презали да изненада упадну у двориште манастира.

Иначе редовно су косметски Албанци у својим криминалним делатностима и илегалним радњама користили бројчану предност. Ако увиде да је неки Србин или православни свештеник сам или монахиња сама… ако су у већини, редовно су нападали и пљачкали, а жртвама би говорили да се иселе у Србију, а да је Косово албанска земља – од Енвера Хоџе.

После завршетка 78-дневног варварског бомбардовања и НАТО агресије на Космет долазе снаге КФОР-а у пратњи терориста из ткз. ОВК… тако је и овај манастир срушен 10. јула 1999. године.

Августа 1980. године, снимљен је филм у продукцији филмске куће „Вардар“ из Скопља, али је одмах по објављивању забрањен! Разлог је био страх да се Срби не би организовали и подигли устанак против албанског терора, који је са проглашењем Устава СФРЈ из 1974. године тек добио ветар у леђа.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име