ОТКРИВЕНО последње писмо сина Бранислава Нушића, једног од 1300 каплара. Писмо из рата које је Страхиња бан написао свом оцу великом писцу показује да је предосетио своју смрт

Бранислав Нушић је био велики књижевник, писац драма и есеја, а сматра се највећим српским комедиографом. Син јединац великог Бранислава, добио је име по једном од највећих јунака из српске народне књижевности – Страхиња Бан.

Страхиња бан Нушић важио је за великог патриоту и идеалисту, а оно што је ушло у историју јесте да је један од 1300 каплара који су добровољно отишли у рат. Нажалост, Страхиња је био један од 400 који су погинули за отаџбину у Великом рату. Пронађено је његово последње писмо.

Прочитајте и:

“ЗАР ОВАКО БРАНИТЕ ОТАЏБИНУ?“ Речи хероја које се деценијама преносе међу српским војницима

Страхиња бан Нушић важио је за великог патриоту и идеалисту, а оно што је ушло у историју јесте да је један од 1300 каплара који су добровољно отишли у рат.

Нажалост, Страхиња је био један од 400 који су погинули за отаџбину у Великом рату.

Тежак рат донео му је велике муке, те је рањен и повучен на лечење у Скопље.

И поред покушаја мајке Даринке да спречи Бана да се врати у рат, његова љубав према отаџбини и частољубље били су испред свега.

Након што је на иницијативу мајке, лекарска комисија покушала да Бана окарактерише као неспособног за борбу, те тако спречи његов повратак у бој, он није одустајао. Снага је била јача од свега и сигуран у себе је изјавио:

“Не верујем у налаз и захтевам одмах другу комисију!”

Нушићев син је имао само 19 година када је враћем је на фронт са кога се нажалост никада није вратио. Погинуо је у Kолубарској бици. Пронађено је и његово последње писмо.

Kо ме пронађе мртвог молим га следеће:

– Зовем се Страхиња Нушић. Свршени сам матурант који је рођен у Београду. Породица ми живи у Скопљу. Kумановска улица број један. Молим да обавести моју породицу где сам погинуо, кад и на ком месту сахрањен. Унапред благодаран – пише у писму.

Извор: Медији/Објектив

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име