Објектив објављује никад виђене делове књиге стрељаних

Одељење за заштиту народа, колоквијално названо ОЗНА, основано је 13. маја 1944, а Објектив ексклузивно објављује документ с потписом Јосипа Броза Тита који сведочи томе.

Део књиге стрељаних погледајте ОВДЕ

Никад виђени делови књиге стрељаних, коју ОБЈЕKТИВ такође премијерно пушта на увид јавности, говоре о Титовој монструозности у начину ликвидирања свих политичких неистомишљеника у Југославији управо преко ове службе за прикупљање информација. Тада још увек као врховни командант Народноослободилачке војске и повереник за народну одбрану, Тито је потписао папир којим се под паролом заштите народа оснива служба која ће служити, како се касније испоставило, за брутални обрачун са противницима потоње комунистичке власти с маршалом Брозом на њеном челу. Дакле, документом из маја 1944, који Објектив ексклузивно приказује, формирана је ОЗНА, из које је 13. марта 1946. настала Управа државне безбедности (УДБА). Две деценије касније УДБА је променила име у Служба државне безбедности (СДБ), која је постојала до јула 2002, када ју је заменила БИА.

Део књиге стрељаних погледајте ОВДЕ

KЊИГА СТРЕЉАНИХ

Паралелно са својим оснивањем, припадници ОЗНА ревносно су водили књигу стрељаних, чије фрагменте такође објављујемо. У ову опскурну књигу уписивана су имена праћених и убијених особа са прецизно наведеним именима, занимањима, местима становања, као и датумима хапшења и ликвидације. Приметно је да у последњој колони ове прилично педантно вођене евиденције стоји исписана реч ОЗНА, као јединствени одговор на питање ко је донео одлуку о казни.

Део књиге стрељаних погледајте ОВДЕ

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име