Једна од највеличанственијих победа у Другом светском рату је у сваком смислу била она на Вишеграду, када су четници „до нога“ потукли немце и њихове хрватске савезнике уз одушевљење читаве слободарске Европе и српском народу на поклон донели слободу Вишеграда. Како је то из прве руке испричао учесник ове борбе Потпоручник војске краљевине Душан Трбојевић можете прочитати у наставку:⁣

Напад на Вишеград уследио је 3. октобра и борба је трајала 48 сати, када су четници савладали гарнизон немаца и усташа који су били добро утврђени и наоружани. Ову борбу су посматрали чланови енглеске и америчке војне мисије, које су изразиле дивљење према херојству Дражиних четника.

Заузимање Вишеграда четници су заробили веће количине разног оружја: пушака, митраљеза, известан број минобацача као и топова и муниције. Већина бранилаца немаца и усташа нашла је смрт, осим једне чете немаца коју су четници пропустили из обруча, да би јој направили заседу на Семећком пољу и потпуно је уништили.

Незабораван је био наш улазак у ослобођени Вишеград, који је још мирисао на барут, са улицама обливеним крвљу по којима су лежали мртви непријатељи. Ширио се страшан задах јер се није могло довољно брзо толико мртвих сахранити.

ИЗВОРПринцип

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име