СПОМЕНИК СТРАДАЛИМ ОД ОКУПАТОРА: Ово је споменик родољубима који су стрељани у затвору Гестапоа где су зверски мучени и обешени 17. августа 1941. године на Теразијама за време Другог светског рата, подигнут је 1983. године.

 

spomenik

СПОМЕНИК СТРАДАЛИМ ОД ОКУПАТОРА Стрељани су од стране окупатора (Немаца) само зато што су Срби. Ово је прича које нема у уџбеницима историје –

Прочитајте и

10 ДУЖНОСТИ СРПСКИХ ЂАКА ИЗ 1910. ГОДИНЕ: Деца су се васпитавала да, пре свега, буду добри људи!

У затворском дворишту стрељани су ученик Милорад Покрајац, кројач Јован Јанковић, обућар Светислав Милина, земљорадници Велимир Јовановић и Ратко Јевић, њихова беживотна тела остављена су да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама, а циљ окупатора је био да заплаши и од ослободилачке борбе одврати народ Србије.

Плоча са именима жртава је нестала, а споменик поред ког прође више хиљада људи непознат је многима од њих –

На Теразијама у непосредној близини Игуманове палате 1983. год постављена је и бронзана плоча са епитафом и именима страдалих. Рељеф приказује призор вешања петорице Београђана.

У међувремену, плоча је нестала, а споменик, поред којег дневно прође више хиљада људи, је заборављен и врло мали број људи зна нешто о њему.

И поред тога што се споменик налази у центру града и висок је четири метра, стоји потпуно занемарен – без плоче и имена људи који су на том месту данима висили обешени. Чија је ово срамота?

Сваког 17 августа одаје се пошта (полагање венца) обешеним родољубима.

Пише: Đorđe Bojanić, Srpska istorija

Преузето са: Опанак

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име