Београд се крајем 1936. године није много разликовао од других метропола – слушао се џез и излазило на корзо и у биоскоп, а град пун забаве у потпуности је ишао у корак са Европом… понекад и испред ње!

beograd stare slike

Звучи невероватно, али крајем децембра 1936. године Београд је, много пре неких других европских градова, званично проглашен за туристичко место! У водичу “Вођ кроз Београд” издатом исте године наводи се да југословенска престоница има 23 хотела, 33 ресторана, 433 кућа за издавање, 427 кафана, 197 бистроа, 412 ресторана националне кухиње и 318 крчми.

staribeograd175_001

У јуну 1936. године отворен је први голф клуб у Кошутњаку, а непуних месец дана касније и Зоолошки врт. У априлу исте године издата је уредба о грађењу Савског пристаништа, па су туристи Београд могли да посете и бродом.

Наредне године, на Обилићевом венцу је отворен “Мажестик”, тада најмодернији хотел у граду, а изградјен је Београдски сајам.Нарочита атракција за туристе биле су аутомобилске трке око Калемегдана које су почеле да се одржавају уочи Другог светског рата, 1939. године.

kafana šest topola gde su odigrane prve vaterpolo utakmice u beogradu

Забележено је да је првима присуствовало невероватних 75.000 гледалаца! Био је то највећи спортски догађај у Југославији између два рата и најпосећинија приредба на Балкану тог времена. Светски, зар не?

Дневно.рс/Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име