ПОНОС: Једна од најважнијих установа наше националне културе ”Југословенска кинотека” објавила је изузетно вредне снимке предратног Београда из 1932. године који га на готово сат времена приказују како је изгледао у времену његовог највећег полета.

Док је западним светом у то време харала ”Велика депресија”, Београд и наша краљевина бележиле су највеће стопе економског раста убрзаним корацима развијајући се у правцу изградње једног слободног, демократског, паралелно сељачког и буржоаског, али капиталистичког друштва. После огромних разарања које је Београд претрпео у Првом светском рату, његова обнова као престоница једне велике европске краљевине, била је задивљујућа.

На овом снимку приказује се време када фасаде нису могле да буду запуштене због високих казни и пореза који су се наплаћивали, када су ученици радним данима обавезно носили школске униформе, а старији гимназијалци одела, када су даме биле даме, а проституција била легализована и строго контролисана делатност, када су се грађани поносили својом грађанском модом и елеганцијом, а сељаци својим раскошним народним ношњама.

ПОНОС:

То је време када су били остварени сви народни идеали и то у земљи у којој је српски народ био уједињен под српском круном и српском већином.

Прочитајте и:

Овде можете да видите драгоцене снимке неких грађевина, споменичког наслеђа (попут рецимо војног гробља палих непријатеља тј. немачких војника на Кошутњаку које су партизани срушили) или градње прелепог ланчаног моста Краља Александра на чијим темељима је направљен данашњи Бранков мост, можете да видите и остатке запуштених оријенталних кућа у граду који се убрзано мењао, архитектуру грађанских кућа, зграда и краљевских дворова, велики развој индустрије, банкарства, услужних делатности.

Другим речима, можете видети колики је пад српски народ доживео након извођења комунистичке револуције под хрватским вођством у сваком смислу, од економског, преко културног, па све до естетског.

У сваком случају, уживајте у овим изванредним снимцима!

Медији

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име